Marcel Aerts

Senior technisch projectvoorbereider Rail

BAM Infra Rail is de toonaangevende spoorbouwer van Nederland. Betrokken bij complexe, multidisciplinaire projecten met een groot maatschappelijk belang. Met een dagelijkse focus op de efficiënte inzetbaarheid van het spoor, zodat reizigers comfortabel en op tijd van trein en tram gebruik kunnen maken. Voordat een project tot uitvoering komt zijn de technisch project voorbereiders druk bezig met de voorbereiding. Dit is ook het werk van Marcel Aerts.

Afstuderen en aan het werk

‘Ik ben vanuit mijn HTS-opleiding bij BAM begonnen als stagiair assistent uitvoerder. Een mooie en spannende tijd. Het werk en de organisatie bevielen me zo goed dat ik ook mijn afstudeeropdracht bij BAM heb gedaan. Daar leerde is alles over calculatie, het werk van een uitvoerder en dacht ik mee over innovatieve toepassingen. Toen ik mijn studie had afgerond vroeg BAM me te blijven in de rol van werkvoorbereider. Daar heb ik niet lang over na hoeven denken.

De aanloop naar een project

Inmiddels ben ik al heel wat jaren aan het werk als technisch projectvoorbereider en heb het nog steeds reuze naar mijn zin. Het is een drukke baan waarin ik heel veel verschillende contacten heb met mensen van allerlei disciplines. Van collega’s van logistiek, uitvoerders tot de mensen die het leasewerk doen. Dat maakt mijn werk zo leuk, de diversiteit aan werkzaamheden en mensen. Ik doe samen met mijn collega’s de technische voorbereiding zoals de calculatie, het bedenken van welk methodes we gaan gebruiken en welke middelen we daarvoor nodig hebben. Omdat de buitendienststellingen vaak kort zijn, moet er een strakke en duidelijke planning liggen, dat blijft de grootste uitdaging.

Door van tevoren multidisciplinair te overleggen, zorg je ervoor dat alles klopt voor een project begint. Tijdens de uitvoeringsfase van de projecten ga ik vaak wel even langs op de put. Het geeft me een enorme kick als dan alles klopt en goed loopt. Het is leuk om een deel van de uitvoering mee te maken, maar ook ben je er voor technische vragen die de uitvoerder op dat moment nog heeft.

Mooiste project

Er zijn twee projecten die er voor mij echt uit springen. OVSaal in Amsterdam was heel mooi om aan mee te werken omdat het een heel groot multidisciplinair project was, daar hebben we echt veel energie in gestoken en een geweldig resultaat geboekt. Ook persoonlijk was dat erg leerzaam vooral op het gebied van system engineering. En de HSL-lijn was zeer vernieuwend voor de hele organisatie en uniek voor Nederland. Technisch was dat echt een uitdaging.

Toekomst

Zolang ik voldoende uitdaging heb in mijn functie en kan blijven leren kan ik hier mijn ei nog wel kwijt. BAM is een groot bedrijf met veel mogelijkheden en innovatieve projecten die je zelfstandig kunt oppakken.