De geleiderail checker van nu én de toekomst

Een actueel, betrouwbaar en compleet inzicht in de staat van de geleiderails, in de volksmond vangrails. Én dat ook nog eens op een snellere, efficiënte én veiligere manier. Wij digitaliseren de inspectie van geleiderails met onze unieke oplossing ADAPT Geleiderail. Ontwikkeld in samenwerking met partner Sobolt. Met minder hinder. En dus veiliger voor zowel weggebruikers als inspecteurs.

Precies weten wat er moet gebeuren

Met ADAPT Geleiderail ken je de staat van iedere centimeter geleiderail. Op basis van ingewonnen Lidar data gecombineerd met domeinkennis van BAM stellen wij een nauwkeurig en overzichtelijk onderhoudsadvies op. In een online dashboard zie je in één oogopslag welke geleiderails in het areaal, nu of later, onderhoud nodig hebben. Zo weet je precies wat er moet gebeuren.

Veiliger en dus minder risicovol

De scan-auto die de Lidar data verzamelt, rijdt mee met het reguliere verkeer. Wegafzettingen zijn hierbij niet meer nodig. Met minder hinder en gevaarlijke situaties tot gevolg. Daarnaast bevordert het doorstroming voor weggebruikers. Doordat we de inspecties nu overdag uitvoeren zijn geleiderail inspecties ’s nachts niet meer nodig. Veiliger, beter, en goedkoper.

Van manueel naar digitaal

Geleiderails zijn onmisbaar op de Nederlandse (Rijks-)wegen en zorgen voor de bescherming van weggebruikers. Om deze bescherming te kunnen garanderen moeten geleiderails aan strenge voorwaarden en eisen voldoen. Verschillende serviceproviders in Nederland zorgen daarvoor door inspecties en onderhoud.

Dit onderhoud gebeurt nu nog vaak door manuele inspecties in de nacht. De inspecteur rijdt de weg af en stapt om de honderd meter uit om eventuele scheefstand van de geleiderail met een duimstok op te meten. Deze gegevens analyseren we door dit via Excel om te zetten in een MeerjarenOnderhoudsPlanning. Een risicovol en tijdrovend proces waarbij de gegevens niet volledig actueel, betrouwbaar en compleet zijn. Daar brengen we met ADAPT Geleiderail verandering in.

Onze dienst ADAPT Geleiderail voldoet aan de norm EN5191.

Dashboard Adapt geleiderail

De voordelen van ADAPT Geleiderail op een rij

  • Veiliger voor zowel weggebruikers als inspecteurs
  • Minder hinder voor weggebruikers
  • Een betrouwbaar en compleet inzicht in de staat van de geleiderails vertaald in een overzichtelijk dashboard
  • Efficiëntere en tijdbesparende manier om inzicht in het areaal te hebben