We plaatsen ze op locaties door heel Nederland. Gladheidmeldsystemen. Ze geven real time informatie over de lokale situatie van het wegdek en de omgeving. Dat stelt wegbeheerders in staat om op tijd te strooien. En tegelijkertijd ook weer niet onnodig (veel) te strooien. Ons gladheidmeldsysteem is energiezuinig en werkt volledig op zonne-energie.
De sensoren plaatsen we in elke ondergrond. Sensoren in het wegdek meten de temperatuur, of het wegdek nat is en hoeveel zout er nog op ligt. Sensoren langs de weg meten de luchttemperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. Met een kleine uitbreiding kan het systeem de windsnelheid en -richting en de hoeveelheid zicht meten. Via een onderstation zijn de sensoren gekoppeld aan het meldsysteem. Zo krijgen wegbeheerders op tijd een melding bij verwachte gladheid. Dit voorkomt te laat strooien, maar ook te vroeg en dus te veel strooien. Naast de installatie zorgen we ook voor het onderhoud van het systeem.
Gladheidmeldsystemen bevinden zich in heel Nederland in het wegdek in steden, langs auto(snel)wegen en op vliegvelden. Ook kunnen we deze systemen installeren op (snel)fietsroutes. Denk aan bruggen die bij winterse weersomstandigheden verraderlijk glad kunnen zijn. Het materiaal en de dikte van de (fiets)bruggen vormen geen belemmering voor het plaatsen van de wegdeksensoren. Of het nu hout, aluminium, staal of composiet is. Bij langere bruggen zorgen we voor een slimme oplossing voor het plaatsen van de sensoren die normaliter naast de weg staan voor het meten van de neerslag en luchttemperatuur en -vochtigheid.
We kunnen het gladheidmeldsysteem uitbreiden met sensoren om data te leveren over het tegengaan van hittestress en wateroverlast bij extreem weer. Deze sensoren meten onder andere de grondwaterstand, het grondvochtgehalte, de neerslag en de hoeveelheid CO2 en fijnstof. Deze uitbreiding is zeer geschikt om toe te passen binnen een stedelijke omgeving.