Start werkzaamheden trappen, hellingbanen en liften op station Schiphol Airport

We zijn gestart met de werkzaamheden op het treinstation van Schiphol Airport. Hier pakken wij de bestaande stijgpunten (trappen, hellingbanen en liften) aan. Met als doel om Schiphol ook in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk te houden. En in te spelen op de verwachte reizigersgroei van 30 procent in 2030.

 

Verbouwing treinstation

In februari 2022 werden de handtekeningen gezet. En zondagavond 8 januari 2023 was het dan zover. We zijn momenteel gestart met het aanpakken van drie stijgpunten en van de liften. De roltrap van het eerste stijgpunt is verwijderd. Net als de gevel. En de bestaande trap is gesloopt. Volgend weekend wordt het tweede stijgpunt op dezelfde wijze aangepakt. Daarna beginnen we met het opbouwen van de nieuwe situatie. Deze werkzaamheden worden dit kwartaal afgerond. In het vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2024 worden de overige negen stijgpunten aangepakt.

Op het project vervangen wij de hellingbanen door vaste trappen en verbreden wij de bestaande en nieuwe trappen. Ook maken we van enkele roltrappen, dubbele roltrappen. De bestaande liften gaan we renoveren. Verder komt er brandwerend glas rondom de stijgpunten en de liften op het perron en passen we de technische installaties aan. Op Schiphol Plaza worden de bestaande kappen vervangen door glazen balustrades.

 

 

Zo min mogelijk hinder

Normaal gesproken worden werkzaamheden zoveel mogelijk in de vakantieperiode gepland. Op Schiphol Airport zijn dit juist de drukste periodes van het jaar. De werkzaamheden worden daarom alleen in de eerste drie en laatste drie maanden van het jaar uitgevoerd. Begin oktober vervolgen we de werkzaamheden voor de overige stijgpunten. Daarmee wordt er zoveel mogelijk om de vakanties heen gepland zodat de luchthaven voor reizigers goed bereikbaar blijft.

'Het aanpakken van de stijgpunten op Schiphol Plaza betekent werken in een dynamische omgeving. Het is een intensieve periode van werkzaamheden waar we zoveel mogelijk rekening proberen te houden met de grote reizigersstroom. Samen met Schiphol en ProRail hebben wij de voorbereidingen hiervoor in de afgelopen negen maanden uitgewerkt. We hebben er vertrouwen in dat begin april de eerste fase goed is afgerond.'

Marco Waterlander, projectmanager bij BAM Infra Nederland 

Onderdeel van Multimodale Knoop Schiphol

De werkzaamheden op het station Schiphol Airport zijn onderdeel van het complexe bouwproject Multimodale Knoop Schiphol (MKS). Het doel van het project is om de capaciteit, veiligheid en vooral de kwaliteit te garanderen van Schiphol Plaza, de perrons en het busstation.

 

 

Deel op social media