Stadsbrug De Oversteek in Nijmegen
Onze infrastructuur is belangrijk. Het maakt ons mobiel. Zo kunnen we van A naar B. Wegen, bruggen, tunnels en andere constructies moeten betrouwbaar zijn. Dat valt of staat met een veilig ontwerp. Wij maken ontwerpen die beheersbaar, betaalbaar, veilig en maakbaar zijn. Ontwerpen voor civiele constructies, wegen, maritieme constructies, het spoor en ontwerpen voor tunneltechnische installaties.
Dick de Jong (ontwerpleider): ‘Bij constructieve veiligheid komt veel kijken. Ik vind het belangrijk om dit als team en met de opdrachtgever op te pakken. Ieder vanuit zijn expertise en met zijn eigen kennis en kunde.’
Daarnaast ontwerpen wij ook op het gebied van geotechniek, geohydrologie, hulpconstructies en bepalen wij samen met de uitvoering de bouwmethoden, zodat we veiliger, slimmer en sneller kunnen bouwen. Ook begeleiden we opdrachtgevers in de haalbaarheid- en conceptontwerpfase van projecten. We kijken ook vooruit en zien dat het ontwerpvak sterk onderhevig is aan verandering. We zetten daarom vol in op Digital Design met een sterk intern netwerk. Ook buiten BAM werken we samen met partijen in de sector om dit verder te brengen.
Dirk van der Ploeg (afdelingshoofd BIM Services): ‘We maken gebruik van BIM4D voor het optimaliseren van ons ontwerp en de bouwfasering. En met parametrisch ontwerp apps standaardiseren we het ontwerpproces, zodat we zeer efficiënt de optimale ontwerpen kunnen maken.
Wij werken niet alleen op het land, maar ook op het water. Wij zijn betrokken bij projecten in een waterrijke omgeving, zoals havens, sluizen, vaarwegen, landaanwinningen, afzinktunnels, getijde- en golfenergie en offshore windprojecten. We houden ons bezig met kustbescherming en klimaatadaptief bouwen voor publieke en private partijen. Met het oog op de klimaatverandering denken we mee over de inrichting van een klimaatadaptieve omgeving waarbij we rekening houden met hittestress, droogte en wateroverlast. Ook houden we rekening met de flora en fauna door het aanbrengen van bijvoorbeeld plasbermen en poelen voor modderkruipers en kamsalamanders en leggen we faunapassages aan. Daarnaast werken we aan innovaties zoals de golfbrekerblokken Xbloc en XblocPlus en Xstream voor rivieroevers. Deze ontwerpoplossingen testen we in ons eigen waterlaboratorium.
Bij de Xbloc ontwikkelingen zijn robuustheid en duurzaamheid een belangrijke factor. Door de unieke vorm zijn de blokken gemakkelijker aan te brengen. Ook zijn ze een aantrekkelijke habitat voor fauna.
Paul Helleman (specialist water): 'De omgang met water in stedelijk gebied is belangrijk, zeker met de huidige periodes van droogte die afgewisseld worden met hevige neerslag. Door regenwater lokaal op te vangen en vast te houden kunnen we schade voorkomen en houden we de grondwaterstand op peil.’