Slimmer door de stad

Rotterdam! De stad van wolkenkrabbers, de Erasmusbrug, de koopgoot, de kapsalon en niet lullen, maar poetsen. Rotterdam is de laatste jaren booming als toeristenstad, maar ook als studentenstad en op de arbeidsmarkt timmert de stad al jaren aan de weg. Hierdoor wordt de stad door steeds meer mensen gebruikt. Inwoners, forenzen, studenten, toeristen, dagjesmensen. Maar hoe zorg je dat al die verschillende mensen elke dag veilig én snel op hun bestemming komen?

Slimme verbindingen

Een uitdaging die je niet alleen kunt aangaan. Daarom heeft de gemeente Rotterdam de handen ineengeslagen met BAM Infra, Havenbedrijf Rotterdam, de RET, ondernemers en GoBike. Het doel: een mobiliteitsconcept dat alle vervoersmiddelen in Rotterdam slim met elkaar verbindt.

Intelligent fietsdeelsysteem

De samenwerking draait om een intelligent fietsdeelsysteem. Uitleenstations op strategische plekken, voor een perfecte aansluiting op het openbaar vervoer. Dus niet als concurrent van een bestaand vervoersmiddel, maar als aanvulling op. De fietsen zijn via een tablet met internet verbonden en kunnen dus gebruik maken van allerlei data. Bijvoorbeeld wegopbrekingen bij het plannen van je route. Maar de gemeente Rotterdam en BAM Infra zijn ook een pilot gestart om informatie van verkeerslichten via de cloud te koppelen. Tijdens het fietsen zie je wanneer het eerst volgende verkeerslicht op groen springt.

Smart Mobility

Andersom stuurt elke tablet ook anonieme informatie terug over waar én wanneer de fietsen gebruikt worden. Door deze data te koppelen aan OV- en verkeersinformatie kan een stad de doorstroom continu verbeteren. Aan de hand van data kan ook bepaald worden waar nieuwe uitleenstations moeten komen. Maar ook wordt duidelijk welke routes veel gebruikt worden en dus extra onderhouden moeten worden. Smart Mobility noemt BAM Infra dat.

Het doel is de stad, óndanks de toenemende drukte, bereikbaar, mobiel, leefbaar en veilig te houden. En dat is met het fietsdeelsysteem nog maar het begin.

Floating Car Data

Ook auto’s zijn steeds vaker met het internet verbonden. BAM infra werkt ook al samen om op basis van Google Car Data verkeersstromen te analyseren.