Inzicht in een stortvloed aan data

Per uur stijgen er zo’n honderd vliegtuigen op van Schiphol, met gemiddeld 400 passagiers aan boord. Tijdens piekmomenten gaan er wel 50.000 mensen per uur naar de WC. Per dag wordt er 2,5 miljoen liter vuil water doorgespoeld. Enorme getallen. Bovendien worden er regelmatig trouwjurken, horloges en ondergoed gedumpt in het toilet, wat voor de nodige opstoppingen zorgt.

Zo’n 95 gemalen zorgen ervoor dat het vuile water van Schiphol wordt weggewerkt. Een hele klus. Maar Schiphol groeit en ontvangt elk jaar meer mensen en dat betekent meer bezoeken aan het toilet. Het aantal gemalen uitbreiden is niet genoeg om de groei op te vangen. Door data te analyseren die we uit de gemalen vissen, zien we welke pompen het hardst werken of onderhoud nodig hebben. Hierdoor kunnen we op tijd ingrijpen door bijvoorbeeld andere gemalen op te schakelen. Zo zorgen we ervoor dat de toiletten op Schiphol niet verstopt raken of erger nog - overstromen. 

De ervaring die we op Schiphol opdoen, gebruiken we voor allerlei andere projecten. Neem de Randstad. In 2030 zal de bevolking daar met ruim 15 procent zijn toegenomen.* Ook die mensen gaan naar de WC. Onze ervaring bij Schiphol helpt ons de bevolkingsgroei in grote steden op te vangen.

Wil je van onze specialisten horen hoe wij dat doen? Download dan onze whitepaper ‘Digitalisering van de Waterinfrastructuur’

*Bron: nu.nl