Renovatie Leidsebrug: Deze vernieuwing is een flinke puzzel

De Leidsebrug in Amsterdam is een 90 jaar oude rijksmonument; het is dé verbindende schakel tussen het centrum en het zuidwesten van de stad en voert over de Singelgracht. De brug verbindt het Leidseplein en de Marnixstraat met het Leidsebosje en de Stadhouderkade. Afgelopen april is BAM Infra gestart met de renovatie van deze brug in opdracht van de gemeente Amsterdam. Meer ruimte voor de voetganger, een hoogwaardig ingerichte openbare ruimte en meer eenheid op het plein. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de vernieuwing van het Leidseplein en omgeving. Tijdens de renovatie is de brug voor al het verkeer tijdelijk gesloten behalve voor trams. Voor voetgangers en fietsers is er een tijdelijke noodbrug naast de te renoveren brug. 

Deze vernieuwing is een flinke puzzel. Het Leidseplein is een populaire plek in de stad. Al bijna 100 jaar zorgt deze monumentale brug ervoor dat dagelijks tienduizenden mensen hun bestemming met tram, bus, taxi , fiets of te voet bereiken, waardoor de brug nu aan het einde van haar levensduur is. De renovatiewerkzaamheden zijn ingrijpend en duren lang.

Omdat het een Rijksmonument betreft blijft het aanzicht van de brug behouden. BAM Infra vervangt en restaureert de Leidsebrug op een wijze die tot minimale hinder voor de tram en de omgeving leidt en in optimale samenwerking met de Gemeente Amsterdam en nevenopdrachtnemers. Dit doen wij door te kiezen voor een bouwmethode en slimme fasering die aansluit bij de drukke stedelijke omgeving en andere werkzaamheden op en om de Leidsebrug.

De vernieuwing van de Leidsebrug is onderdeel van de renovatie van het Leidseplein en omgeving. Het Leidseplein wordt een autovrij plein met zo min mogelijk obstakels. De grootschalige vernieuwing is eind 2021 klaar. Eind 2018 is een groot gedeelte van het gebied al klaar: de Leidsebrug, Stadhouderskade, Marnixstraat, het terrassenplein en het Leidsebosje. Daarna start de bouw van de ondergrondse fietsenstalling.

Eind oktober is het nieuwe brugdek van de Leidsebrug op z'n plek gelegd. Bekijk onderaan deze pagina de foto's van dit inschruiven van het nieuwe brugdek. 

Voor meer informatie: amsterdam.nl/leidseplein