Zeeland veiliger de zomer in door aanpassingen afrit 33

Een betere doorstroming én een veiligere verkeerssituatie.  

 

Van eind maart tot begin mei 2022 hebben we in zes weken tijd gewerkt aan de herinrichting van de kruising afrit 33 (A58) en de N289 bij Kruiningen in opdracht van de Provincie Zeeland. Door onder andere het verbreden van de afrit en het plaatsen van een intelligente verkeersregelinstallatie zorgen we voor een optimale doorstroming en een veiligere situatie van het verkeer.

Betere doorstroming voor automobilisten en fietsers

Het is tijdens spitsuren vaak druk op afrit 33. Dat zorgde regelmatig voor opstoppingen. Wij zijn aan de slag gegaan om deze verkeerssituatie structureel te verbeteren. Zo plaatsten we nieuwe, slimme  verkeerslichten: een intelligente verkeersregelinstallatie. Door het creëren van een zogenaamde bypass bij de rotonde Nishoek kan het verkeer vanuit Kruiningen zonder verkeershinder de toerit van de A58 richting Vlissingen op. Ook hebben we het nabijgelegen fietspad verplaatst en verbreed. Door deze maatregelen verbetert de doorstroming van het kruispunt. En is het veiliger voor alle verkeersdeelnemers.

Theo Freijser: projetorganisator bij BAM Infra Nederland: ‘Door de goede samenwerking met de provincie Zeeland hebben we het werk in maar liefst zes weken tijd uit kunnen voeren. De afstemming van de werkzaamheden hebben we uitvoerig met elkaar besproken.’

Intelligente verkeersregelinstallatie

De intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI) heeft een slimme software (Flowtack). De verkeerslichten weten welke auto’s, fietsers en bussen op hen afkomen. Hierdoor stemmen de verkeerslichten de verkeersstromen beter op elkaar af. En kunnen ze sneller inspelen op de verkeerssituatie. Door deze vlottere doorstroming draagt dit systeem ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot door het wegverkeer.

Denny de Meulmeester, projectleider bij Provincie Zeeland: ‘Zo lang als de aanbestedingsprocedure duurde, zo kort duurde de realisatie. Door een integrale samenwerking met alle belanghebbende partijen, voor en tijdens de uitvoering van het werk, verliep de realisatie heel soepel. Het is voor de Provincie Zeeland de eerste iVRI die in bedrijf is, dus hebben we met dit werk een bescheiden primeur te pakken. Met dit project is Zeeland is weer een stuk verkeersveiliger geworden.’

Betere ontsluiting voor schelpdieren- en mosselhandel

Zeg je Zeeland dan zeg je ook de schelpdieren- en mosselhandel. Yerseke is hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. De herinrichting van de kruising afrit 33 zorgt ook voor een betere ontsluiting van het industrieterrein in Yerseke. Met het plannen van de werkzaamheden is rekening gehouden dat we tijdig klaar zijn voor de start van het mosselseizoen.