
Wij brengen ‘De Hartlijn’ tot leven
Kennis, talent en nieuwe onderzoeksmogelijkheden komen al 35 jaar samen in het Leiden Bio Science Park. Inmiddels huisvest het park al meer dan 215 organisaties, waaronder de Universiteit Leiden en het LUMC. Om dit gebied aantrekkelijk te houden voor nieuwe (internationale) bedrijven in de sector Life science & health, vernieuwen we de openbare ruimte. Het hoofddoel van het project is het verbeteren van de campuskwaliteit naar een kwaliteit die past bij het grootste innovatie district op het gebied van Life Sciences & Health in Nederland. Dit doen we door het toevoegen van kwaliteit aan de openbare ruimte en het verbeteren van de bereikbaarheid voor met name fietsers en voetgangers.
De ‘aorta’ van het park
Door het Bio Science Park loopt de hoofdroute 'De Hartlijn', van Leiden CS in het oosten tot de Oude Rijn in het westen. Deze levensader die alle centrale onderdelen van het park aan elkaar verbindt, veranderen we in een groene route voor voetgangers en fietsers. De Hartlijn zal bestaan uit een bloemrijk fiets- en voetpad met geneeskundige planten (Officinalis) en bomen. Daarnaast verbinden we twee parken met elkaar.
Met een duurzame blik
Op dit projecten besteden we veel aandacht aan duurzaamheid. En met meer plantengroei verhogen we de biodiversiteit van dit gebied. Ook spelen bomen een belangrijke rol. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk bestaande bomen een plek te geven in het nieuwe plan. De gemeente Leiden heeft de conditie, toekomstverwachting en het perspectief van alle huidige bomen in kaart gebracht. Op ons project staan in totaal 48 bomen. Hiervan verplanten we er 36. En planten we nog eens 90 bomen extra. Daarnaast richten we dit gebied in met wadi’s waardoor het regenwater langzamer wegvloeit richting het riool. Zo houden we het water langer op locatie.
Bouwteam
Een belangrijk onderdeel in de voorbereiding van dit project is werken in een bouwteam. Dit is niet alleen een samenwerkingsverband tussen gemeente Leiden en specialisten van BAM, maar óók de Universiteit Leiden neemt als gebruiker hieraan deel. Door een bouwteam in te richten werken we op een open en transparante manier samen met elkaar op zoek naar oplossingen. Door goede afspraken met elkaar te maken, kunnen we tijdens de uitvoering goed en veilig werken en risico’s voorkomen. Als bouwteam denken we niet alleen na over de uitvoering, maar ook over het beheer en onderhoud. Welke beheerdocumenten leveren we op en welke toetsmomenten komen er na de realisatie? Hierover maken we samen al tijdens de ontwerpfase afspraken.
Het Leiden Bio Science Park is een zeer levendige plek. Volop in ontwikkeling. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee die juist in een samenwerkingsvorm als een bouwteam het beste gemanaget worden.
Op het Leiden Bio Science Park gebeurt het!