Tussen Ens en Zwolle staat een 380kV-hoogspanningsverbinding. Door de groei van duurzame energie is het uitbreiden van de capaciteit van die hoogspanningsverbinding nodig. Maar ook door de grote pieken in de transportbehoefte die hierdoor ontstaan in het elektriciteitsnet. In opdracht van TenneT voeren wij de voorbereidende werkzaamheden uit. En verzwaren we een aantal bestaande mastfundaties.
Er komen steeds meer grote windmolen- en zonneparken bij. Daarmee groeit het aanbod duurzame energie aanzienlijk, wat nodig is om aan de toenemende vraag te blijven voldoen. Van deze hoogspanningsverbinding worden de bestaande geleiders, de lijnen waar de stroom doorheen gaat, vervangen door geleiders met een grotere transportcapaciteit.
De bestaande hoogspanningsverbinding heeft een lengte van 32 kilometer, bestaat uit 91 masten en loopt van hoogspanningsstation Ens in de gemeente Noordoostpolder, via de gemeenten Kampen en Zwartewaterland naar het hoogspanningsstation Hessenpoort in de gemeente Zwolle. De huidige hoogspanningsverbinding is ruim 35 jaar oud. Het vervangen van de geleiders wordt gecombineerd met onderhoud aan de masten. Bij een aantal masten verzwaren wij de fundatie, omdat ze zwaarder belast worden en aan de hedendaagse eisen moeten voldoen.
Voordat de werkzaamheden starten, zijn we ruim een half jaar bezig met alle voorbereidingen. Zo stemmen we het ontwerp en de plannen af. Ook zorgen we ervoor dat alle vergunningen tijdig zijn aangevraagd. Om de werkzaamheden aan de masten uit te voeren, moeten de bouwwegen ernaartoe ingemeten en uitgezet worden. Wij leggen deze tijdelijke bouwwegen en de bouwterreinen aan en houden daarbij rekening met de flora en fauna in het gebied. Op bepaalde locaties worden amfibieënschermen langs de bouwwegen geplaatst. Op deze manier voorkomen we schade aan of aantasting van (leefgebieden) van beschermde diersoorten op of rondom het werk, zoals de rugstreeppad. Deze werkzaamheden voeren we uit volgens het ecologisch werkprotocol.
Voor dit project hebben we te maken met veel stakeholders. Dit vergt precieze afstemming. De tijdelijke wegen en bouwterreinen stemmen we af met de circa tachtig perceeleigenaren. We schakelen met nevenaannemers die de geleiders van de hoogspanningsmasten vervangen. Met twee waterschappen bespreken we het dempen van sloten en het aanleggen van tijdelijke dammen voor de toegankelijkheid van het gebied. Daarnaast houden we nauw contact met alle bevoegde gezagen voor het verkrijgen van alle vergunningen.
Halverwege februari 2023 zijn we gestart met de eerste werkzaamheden. Vanaf augustus starten we met het aanleggen van alle werkterreinen. Na de zomervakantie beginnen de werkzaamheden aan de geleiders door nevenaannemers. In november 2023 verwachten we dat funderingsaanpassingen klaar zijn. Naar verwachting zijn we in oktober 2024 klaar met dit grote project.