
Tweede leven voor schoolgebouw Windesheim in nieuwe rondweg

Sloop van gebouw H
Op de campus van Hogeschool Windesheim staan verschillende gebouwen. Eén daarvan, gebouw H, breken we af. In opdracht van Hogeschool Windesheim leggen we op de ruimte die vrijkomt een rondweg aan. Deze nieuwe weg zorgt voor een betere doorstroming en veiligere situatie voor de fietsers en auto’s op de campus. Half juni 2021 zijn we gestart met de werkzaamheden. Wat we doen met het gesloopte gebouw? Hergebruiken natuurlijk.
98 procent hergebruik
Bouwen aan een duurzame toekomst doen we het liefst bij BAM. En verduurzamen doe je niet alleen, maar juist samen. Met de Mining Groep demonteren we het gebouw. Zo kunnen we maar liefst 98 procent van het gebouw hergebruiken. In de voorbereiding zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden voor hoogwaardig hergebruik. Van de EPS-platen op het dak en riolering onder de grond tot aan kabelgoten, elektra, kozijnen en gipsplaten.

Hergebruik stalen trap bij Youngmade
En een maatschappelijk tintje
De keuken, stalen trap, TL armaturen, tapijttegels en het isolatiemateriaal (steenwol) uit het gebouw hebben een mooie, nieuwe bestemming gevonden bij Youngmade in Zwolle. Zij biedt jongeren tussen 15 en 25 jaar op een positieve en stimulerende manier ondersteuning bij het zelfstandig volwassen worden. In de creatieve werkplaats kunnen de jongeren aan de slag met de materialen.

Aanleg nieuwe rondweg
Minder CO2-uitstoot
Van alle materialen die vrijkomen uit schoolgebouw H is beton de grootste. Zo’n 1.000 ton puin uit het gebouw en daarnaast 1.650 ton bestratingsmaterialen. De grootste CO2-besparing realiseren we door de straatstenen een-op-een her te gebruiken. Deze plaatsen we in de rijbanen rond parkeerplaats P1. Van een gedeelte van dit materiaal, zo’n 350 ton, maken we nieuwe betonstraatstenen voor in de nieuwe rondweg. Het restant gebruiken we in het project als funderingsmateriaal voor de nieuw te bouwen rondweg op het terrein. Door deze slimme maatregelen hoeven we minder primaire grondstoffen aan te voeren en zijn er minder transportbewegingen. Hierdoor stoten we zo’n 61.000 kilogram minder CO2 uit. De materialen die vrijkomen uit de sloop zijn voor 99 procent herbestemd binnen een straal van 50 kilometer van de slooplocatie. Ook dit zorgt voor een aanzienlijk CO2-reductie.
Emissieloos en geluidsarm materieel
Naast het hergebruiken van bijna het hele schoolgebouw zorgen wij er ook voor dat we zo duurzaam mogelijk werken. Al het materieel dat we inzetten tijdens de werkzaamheden op Windesheim voldoet aan de duurzaamheidsnormen: Stage V motoren met HVO als brandstof. Daarnaast maken we gebruik van de schaar- in plaats van de hak-techniek waardoor we aanzienlijk minder geluid produceren tijdens de sloop.
Voor en door studenten
Hogeschool Windesheim. Een plek waar kennis delen en vergaren centraal staat. Een plek voor studenten, onze nieuwe toekomstige generatie. Daarom werken we ook samen met studenten om onze kennis te delen. Zo begeleiden we twee studenten met hun opdracht over circulaire oplossingen en bouwmethodes. Ook richten we op de campus een meetstraat voor asfalt in. Samen met de studenten leggen we wegdeksensoren aan en installeren we zonnecellen. Vervolgens monitoren de studenten de staat van het asfalt om te voorspellen wanneer onderhoud nodig is.
In gesprek met een Windesheim-student
Met hun frisse blik en creatieve brein kunnen studenten veel betekenen voor de duurzaamheidstransitie. We gingen in gesprek met Kevin Tuinte, derdejaars student werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim. Tijdens een schoolproject heeft Kevin samen met medestudenten een idee uitgewerkt hoe wij als BAM nóg efficiënter een materialenpaspoort kan opstellen.