Tunnels vervangen onbewaakte spoorwegovergangen in Geleen

Veiligere situatie door aanleg van fiets- en voetgangerstunnels.

De onbewaakte spoorwegovergangen aan de Raadskuilderweg en Lintjesweg in Geleen zorgen voor een onveilige situatie. In opdracht van ProRail en gemeente Sittard-Geleen realiseren wij twee fiets- en voetgangerstunnels ter vervanging van deze spoorwegovergangen.

In een jaar twee tunnels

In februari 2021 zijn we gestart met de eerste werkzaamheden voor de tijdelijke omlegging van de Westelijke Randweg. Sinds november 2021 kunnen fietsers en voetgangers gebruikmaken van de nieuwe onderdoorgang Raadskuilderweg. In het voorjaar van 2022 kunnen ze ook gebruikmaken van de nieuwe onderdoorgang Lintjesweg.

Verschillende disciplines van BAM

Bij de realisatie van dit project komen verschillende type werkzaamheden aan bod. Van het ontwerpen van tunnels, wegen en sporen tot de bouw van de tunnels, aanleg van de wegen en opbreken en terugbouwen van de sporen, inclusief kabels en leidingen.

Onderdoorgang Raadskuilderweg

In maart zijn we begonnen met het bouwen van het tunneldeel dat onder de Westelijke Randweg komt te liggen. Aan de andere zijde van het spoor is een tunneldeel voorgebouwd dat ónder het spoor komt te liggen. In het derde weekend van september 2021 is tijdens een 48-urige treinvrije periode dit tunneldeel op de definitieve plek succesvol onder het spoor geschoven.

Onderdoorgang Lintjesweg

In juni zijn we gestart met de voorbereidende werkzaamheden aan de Lintjesweg en een maand later zijn we gestart met de bouw van de betonnen tunnel. Tijdens een 9-daagse buitendienststelling van het spoor hebben we in november 2021 deze tunnel op de definitieve plek onder het spoor geschoven. En de oostelijke toerit gerealiseerd, omdat deze zijde moeilijk bereikbaar is. De werkzaamheden hebben we uitgevoerd op doordeweekse dagen.