De kust bij Cadzand-Bad was niet sterk genoeg om een superstorm die eens per 4000 jaar voorkomt, te weerstaan. In opdracht van het Waterschap Scheldestromen, met als partners gemeente Sluis en Yacht@Cadzand-Bad heeft Combinatie Cadzand-Bad (BAM Infra Nederland en Martens en Van Oord) in 2015/16 de kustveiligheid verbeterd. Daarnaast legden we de jachthaven aan, bouwden een clubgebouw en verbeterden de openbare ruimte met duinpaden met rust- en zichtpunten.
Direct na gunning in juli 2014 startten de voorbereidende werkzaamheden en in februari 2015 startte de uitvoering. Het project is opgeleverd in november 2016.
De kust bij Cadzand-Bad hebben we over een lengte van 1 kilometer versterkt. De kustveiligheid hebben we verbeterd door onder andere de duinen te verbreden, het strand op te hogen met zand en de dijk te versterken. Ook zijn de bestaande strekdammen langer, hoger en steviger gemaakt. Ook is op dit project voor de eerste keer het innovatieve betonnen golfbrekerelement Xbloc op grote schaal toegepast in Nederland. Wereldwijd heeft dit bijzondere betonnen blok in een X-vorm zijn succes al bewezen.
De strekdammen hebben we voorzien van Xbloc golfbrekerblokken in twee formaten: 1,5 m3 en 4 m3 volume. Na productie van deze blokken in Zeebrugge (België) transporteerden we ze na uitharding per schip naar Cadzand-Bad. In totaal hebben we 2141 stuks 4 m3 blokken en 2318 stuks 1,5 m3 toegepast. Elk blok kreeg vanuit het ontwerp een GPS-coördinaat mee. Met behulp van diverse kranen hebben we alle blokken één voor één op de juiste positie geplaatst.
De westelijke strekdam hebben we verplaatst in westelijke richting waardoor er ruimte ontstond voor een jachthaven. Hiervoor is de bodem op diepte gebaggerd en is er een steigerconstructie geplaatst. De aangelegde jachthaven heeft circa 125 ligplaatsen. Op de westelijke strekdam bouwden we een clubhuis met een prachtig uitzicht over het water.
We verbeterden de openbare ruimte van de kust bij Cadzand-Bad. Onder de naam ‘Duinboulevard’ hebben we nieuwe duinpaden aangelegd tussen hotel De Blanke Top en het strandpaviljoen De Strandloper. Ook realiseerden we verschillende rust- en zichtpunten in de duinen. Onder de naam ‘Maritiem Balkon’ legden we voor het waterschapsgemaal de weg verhoogd aan, zodat weggebruikers daar zicht op zee kregen. Over de uitwateringsgeul legden we een fiets- en voetgangersburg, gefundeerd in de primaire kering, aan.
Onze Xbloc golfbrekerblokken beschermen ons niet alleen tegen de zee, maar bieden ook bescherming en een veilige plek aan de flora en fauna bij Cadzand-Bad. Het wemelt van leven in de holtes tussen de verschillende blokken en op de blokken zelf.