Dijkverbetering Hagestein-Opheusden

BAM Infra Speciale Technieken bracht als nominated subcontractor voor het consortium Van Oord, GMB, BAM Infra Speciale Technieken en Royal HaskoningDHV de eerste  innovatieve dijkdeuvels aan op een dijkvak tussen Hagestein en Opheusden. Deze dijkversterkingsmaatregel heeft als groot voordeel dat het kan worden toegepast op plaatsen met beperkte werkruimte.

Dijkdeuvels zijn stalen ankerstangen omhuld met cement. Ze steken tot in de onderliggende zandlaag en voorkomen door de deuvelwerking dat bij hoog water de dijk kan bezwijken. Door het aanbrengen van de dijkdeuvels wordt op een effectieve wijze de veiligheid van de dijk vergroot. Als de werkruimte beperkt is, door bijvoorbeeld huizen en begroeiing, is het aanbrengen van deze innovatie een uitkomst.

De dijkdeuvels worden geheel binnen het bestaande dijkprofiel aangebracht waardoor geen ingrepen in de kruin of de teen van de dijk nodig zijn. De omgeving wordt tijdens de werkzaamheden veel minder belast dan met de traditionele plaatsing van damwanden of aanvulling met grond, terwijl de waterveiligheid behouden blijft. Daarnaast is de techniek eenvoudig uitbreidbaar, waardoor aan eventuele nieuwe veiligheidseisen kan worden voldaan.

Het product ‘dijkdeuvel’ is ontwikkeld door een intensieve samenwerking tussen BAM Infra Speciale Technieken, Van Oord, GMB en Royal HaskoningDHV.

Projectspecificaties
Paaltype: dijkdeuvel
Paallengte: 15 meter
Aantal palen: 44 stuks
Materieel: Klemm 306