De Amsterdamse kademuren vernieuwen: innovatief, duurzaam, circulair en veilig

Gemeente Amsterdam heeft meer dan 600 kilometer aan kademuren in eigendom, waarvan 205 kilometer gefundeerde kademuurconstructie. Vooral in de drukke, historische binnenstad zijn veel kwetsbare kades, die vaak meer dan honderd jaar oud zijn. De kademuren zijn aan het einde van hun levensduur. Ook worden de kades zwaarder belast dan waar ze oorspronkelijk voor ontworpen zijn. Daarom moeten ze worden vernieuwd. Omdat het om een groot aantal kilometers gaat, vraagt dat om slimme, duurzame en efficiënte oplossingen. Samen met de markt gaat gemeente Amsterdam nieuwe oplossingen ontwikkelen om de kwetsbare kademuren in de stad op een slimme manier te vervangen. 

Combinatie Koningsgracht

Samen met Royal HaskoningDHV vormen we Combinatie Koningsgracht. We zijn als een van de drie combinaties aangewezen om samen met gemeente Amsterdam deze opgave aan te gaan om de kademuren te vernieuwen. We zijn door de gemeente geselecteerd door onze innovatieve SAVE-methode: Samen Amsterdamse kademuren VErnieuwen.

Innovatieve SAVE-methode

Voor gemeente Amsterdam zijn wij op zoek gegaan naar een innovatieve manier om de kademuren te vernieuwen. De SAVE-methode is opschaalbaar. Dit betekent dat we met deze methode bijna alle Amsterdamse kades kunnen vernieuwen. We werken met zo klein mogelijk materieel én materiaal. Om zo de gracht en kade bereikbaar te houden. Daarnaast hergebruiken we zoveel mogelijk materiaal. De essentie van SAVE is dat we stap voor stap de kademuur vernieuwen. Als een ‘trein’ verplaatsen wij ons werkterrein op pontons langs de kademuur. Voor ons uit verschuiven de woonboten tijdelijk naar een andere plek en achter ons laten wij een nieuwe gebruiksklare kade achter. De vloer van de nieuwe kademuurconstructie maken we in delen in de sleufkist. De sleufkist gebruiken we als een herbruikbare mal om de vloer van de constructie in te maken.

In maart 2022 heeft gemeente Amsterdam het definitief ontwerp goedgekeurd. Bekijk in onderstaande video hoe wij als Combinatie Koningsgracht de SAVE-methode gaan toepassen.

De voordelen van SAVE

Met de SAVE-methode innoveren wij zowel het proces als het product. De belangrijkste innovaties zijn:

Productinnovaties

  1. Het toepassen van een sleufkist als mal om beton te storten en grondstabiliteit te borgen. Dit bespaart de noodzaak tot het gebruik van meer risicovolle damwanden als tijdelijke grond- en waterkering. 
  2. Een flexibele koppeling voor het creëren van een flexibele momentvaste verbinding tussen de vloer en voor de keerwandelementen.
  3. We onderzoeken de toepassing van vezelversterkt beton in de nieuwe onderwaterbetonvloer. Hierdoor is staalwapening in het onderwaterbeton niet meer nodig.

Procesinnovaties

  1. Een klein werkterrein doordat we werken met twee op elkaar volgende gespecialiseerde pontons die we als een ‘trein’ langs de kademuren verplaatsen. Zo vernieuwen we plaatselijk de kademuur.
  2. We werken in kleine stappen. Dit zorgt enkel voor lokale hinder in plaats op de volledige kade.
  3. Het gebruik van de bestaande kademuur en bestaande vloer als tijdelijke grondkering tijdens de uitvoering. We nemen maatregelen om in alle mogelijk bezwijkmechanismen van de oorspronkelijke kademuur onze SAVE-methode toe te passen.

Projectlocatie

Deel op social media

Meer weten?

Daan van den Akker

Daan van den Akker

Business developer

Joost de Jong

Joost de Jong

Commercieel manager

Benieuwd wat BAM Infra kan betekenen? Neem gerust contact op!

Jos van Rijen

Manager Design Operations

‘Digital Design is de kunst van het creëren, vastleggen en integreren van gegevens met behulp van een digitale vaardigheden. Specialisten van BAM Infraconsult gebruiken steeds vaker geavanceerde technologieën om gegevens vast te leggen en ontwerpen te maken in een gedigitaliseerde omgeving. Digital Design stelt ontwerpers in staat om mogelijkheden te verkennen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen in een virtuele omgeving.’

Kitting Lee

Kitting Lee

Director Digital Asset Management

'Ik houd mij bezig met de ontwikkelingen van Artificial Intelligence in de bouw. Wij creëren samen met onze partners een strategische aanpak met vernieuwende producten en slimme oplossingen op dit vlak. Graag ga ik met jou in gesprek over de ontwikkelingen die je ziet binnen Asset management en hoe we er samen voor kunnen zorgen dat assets waarde blijven creëren.'

Marcel Verkerk

Marcel Verkerk

Michiel Dop

Commercieel manager

‘Een optimaal passende oplossing. Daar help ik u graag bij. Hoe? Door een soepele samenwerking met als resultaat dat uw doelen worden bereikt. Door de juiste vragen te stellen en hiermee uw vraagstukken goed te doorgronden. En door onze lokale bekendheid en sterke achterban. Uiteraard houden wij rekening met duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit.’

Nick Overkamp

Nick Overkamp

Conceptmanager Renovatieconcept Bruggen

René Beurze

René Beurze

Directeur Operations BAM Infraconsult

Sander den Blanken

Sander den Blanken

Directeur BAM Infraconsult

'Ontwerpen bij BAM Infraconsult gaat niet alleen over hoe het eruit ziet, hoe innovatief of onderscheidend het is in de markt, maar ook hoe we het constructief veilig en efficiënt kunnen bouwen en duurzaam onderhouden. Wij adviseren en ontwerpen daarom integraal samen met onze collega’s voor een duurzame toekomst. Wij richten ons daarbij op life cycle solutions en maken maximaal gebruik van de nieuwste digitale technieken’

Sander Roesink

Sander Roesink

Clustermanager Ontwerpmanagement

‘In Design & Construct contracten ben je succesvol als je op het juiste moment de juiste mensen in het ontwerpproces betrekt en met elkaar duidelijke afspraken maakt. Hierin moeten met name ook de collega’s van de werkvoorbereiding en de uitvoering een rol spelen door tijdig hun kennis en kunde in te brengen zodat we kunnen zeggen: ‘Mijn ontwerp is jouw ontwerp en jouw resultaat is mijn resultaat!’

Sanne van Vliet

Sanne van Vliet

Commercieel manager

Benieuwd wat BAM Infra kan betekenen? Neem gerust contact op!

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via het formulier.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
12 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.