
Apeldoorn Verbindt: een emissieloze bouwplaats
Nog nooit eerder kwamen er zoveel duurzame facetten uit de spoorbouw samen om een prestatie van deze omvang te realiseren. Apeldoorn Verbindt is een project dat we in opdracht van ProRail vrijwel volledig emissieloos uitvoeren. Het omvat niet alleen de vervanging van de sporen, wissels en wisselverwarming rond het station Apeldoorn. Ook komt er een eigen perron voor treinen naar Deventer en Zutphen. Hiermee speelt ProRail in op een toename van het aantal treinreizigers.
Onze aanpak
De werkzaamheden bestaan uit het ombouwen van het emplacement bij station Apeldoorn en het terugbrengen van het aantal sporen. We verwijderen en vernieuwen (boven)leidingen en oude kabels, ontgraven spoorballast en vervangen houten bielzen door betonnen dwarsliggers. Betonnen dwarsliggers geven meer stabiliteit en zorgen voor minder geluidsoverlast. Doordat het aantal wissels wijzigt, passen we de treinbeveiligingsinstallatie hier ook op aan. Eind 2023 is de opdracht klaar.
Duurzame bouwplaats
Bijzonder aan dit project is dat we werken vanuit een duurzame bouwplaats. Een braakliggend terrein vlakbij station Apeldoorn is ingericht met twintig bouwketen, afvalcontainers en laadpalen. Op het dak van het ketenpark liggen zonnepanelen. De opgewekte energie gebruiken we voor de voorzieningen op het bouwterrein.
Vrijwel alle machines die we inzetten op dit project zijn elektrisch. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot, minder fijnstof en minder geluidsoverlast voor de directe omgeving. We gebruiken de bouwaansluiting op het project voor het opladen van groot materieel en maken gebruik van een powerbank en verwisselbare accupakketten.
Bouwmedewerkers rijden samen vanaf een verzamelplek en gaan van daaruit met elektrische bussen naar de bouwplaats. Een schip met ballast vaart van Amsterdam naar Deventer en gaat daarna per trein naar Apeldoorn in plaats van over de weg. Daar zouden anders zesentwintig vrachtwagens voor nodig zijn.
Afval scheiden we ter plekke in vier verschillende containers: restafval, lasafval, ijzer en hout. Wat nog bruikbaar is zetten we in, het overige afval haalt een lokale afvalverwerker op.
Bij de uitvoering van dit project doen we veel ervaring op die we bij andere projecten gebruiken. Bijvoorbeeld hoe je de werkzaamheden met het elektrisch materieel zo inplant, dat je deze zo efficiënt mogelijk inzet en tussentijds kan bijladen. Maar ook kennis van wat de markt aanbiedt op het gebied van duurzaamheid.
Een kijkje vanaf de tribune
Voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden plaatsen we in de zomerperiode een kijktribune naast het station. Dan kunnen mensen de werkzaamheden en onze elektrische graafmachines, trekkrachten en ander materieel van dichtbij bekijken.
Wat zetten we in op deze emissieloze werkplaats?
- hergebruik 8.000 ton ballast
- elektrische krollen
- elektrische trekkracht
- elektrische zeefmachine ballast
- elektrische hydraulische graafmachine/overslagkraan
- keet met zonnepanelen
- elektrische laadpalen
- elektrisch personenvervoer via een verzamelplaats
- elektrische minishovels en mini graafmachines
- elektrisch handgereedschap
- zoveel mogelijk vervoer van materieel per schip
Materialen
- 7 km spoorstaaf
- 126 km kabels
- 4 km bovenleidingdraad
- 25 stuks seinen
- 50.000 bevestigingsmiddelen
- 6.000 ton nieuwe ballast
- 8.000 ton hergebruikte ballast