Ambachtswerk op hoogte

Vernieuwing parkeerdak in Aalsmeer en Naaldwijk

Royal FloraHolland ontzorgt bloemen- en plantenhandelaren door veilingfaciliteiten aan te bieden. Denk aan koelcellen en ketting- en duwbanen voor de vele bloemen en planten die daar worden geveild. Maar ook aan voldoende parkeerplaatsen voor de auto’s van hun medewerkers, en voor hun vrachtwagens die af en aan rijden met handelswaar. Steeds vaker kregen bloemen- en plantenhandelaren met wateroverlast te maken door lekkages in het parkeerdak. Het dak was toe aan een opknapbeurt, omdat het gietasfalt door het intensieve gebruik op meerdere plekken was beschadigd. BAM Infra Nederland kreeg de opdracht het parkeerdak te vernieuwen.

Inmiddels hebben wij het gehele parkeerdak van zo’n 70.000 m2 in Aalsmeer vernieuwd. Voor Royal FloraHolland smaakte onze aanpak naar meer en daarom vernieuwen we ook het parkeerdak op de Royal FloraHolland locatie in Naaldwijk. Daar hadden ze ook last van lekkages door beschadigd asfalt. In het eerste kwartaal van 2022 ronden we de werkzaamheden aan dit 30.000 m2 grote parkeerdak af.  

Onze unieke werkwijze

Vernieuwing van parkeerdaken zijn uitdagende projecten. Op de plaats waar het oude asfalt is verwijderd, is het dak niet meer waterdicht. Royal FloraHolland wilde niet dat de bloemen- en plantenhandelaren met nog meer lekkages en wateroverlast te maken zouden krijgen. Daarom hebben wij in onze aanpak een grote tent gebruikt om lekkages te voorkomen tijdens onze werkzaamheden. Na het plaatsen van de tent, verwijderen wij het oude asfalt en vernieuwen wij de onderlaag met glasvlies en dakbedekking. Vervolgens brengen we twee lagen gietasfalt aan. Voordat we dat doen, verplaatsen we de tent naar een nieuw gedeelte. Daar begint het gehele proces opnieuw. Daarnaast vervangen wij ook de dilitatieprofielen. De constructie van het gebouw moet immers wel kunnen uitzetten en krimpen zonder dat er scheuren ontstaan in de nieuwe gietasfaltconstructie.

Uitdagingen

Ook zijn er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden. De constructie van het dak is niet berekend op zwaar materieel zoals een asfaltwals of een vrachtwagen vol gloeiend heet asfalt. Daarom voeren we de vloeibare bitumen in een klein voertuig aan. En  storten we het asfalt in kleine hoeveelheden op het dak, wat we daarna met de hand verwerken. Zonder wals. Echt nog ouderwets ambachtswerk! Het aanbrengen van het gietasfalt doen we in samenwerking met onze deelneming Specialistische Bedekkingen en Onderhoudstechnieken BV (SBO).

Veiligheid en beperken overlast

Tijdens het vernieuwen van het dak, gaat de handel in bloemen onverminderd door. Bezoekers moeten hun auto’s nog steeds kunnen parkeren op het parkeerdak van Royal FloraHolland. Om te zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt, zetten wij ons werkterrein duidelijk af, zorgen we voor voldoende parkeerplekken en geven we de rijroutes duidelijk aan. Veiligheid hebben we hoog in het vaandel. Alles voor de veiligheid van onze omgeving en ons zelf.

Locatie

Deel op social media