4GLAS project Rijkswaterstaat

Met de aanleg van ruim 200 kilometer glasvezelkabel voor Rijkswaterstaat tussen Hoek van Holland en Lobith, zijn alle radar- en verkeersposten op dit traject voorzien van een snelle toekomst vaste dataverbinding.

Voor Rijkswaterstaat legde BAM Infra Telecom ruim 200 kilometer glasvezelkabel aan langs primaire vaarwegen tussen Hoek van Holland en Lobith. Het netwerk voorziet alle radar- en verkeersposten (circa vijftig locaties) op dit traject van een snelle dataverbinding. Het gaat daarbij om verbindingen die gebruikt worden voor scheepvaart-begeleiding (waaronder VTS, marifonie, CCTV en radar) en voor communicatie tussen meetinformatie- en besturingssystemen en tussen de objecten (Maeslantkering). Onderdeel van de werkzaamheden was de aanleg van toekomst vaste glasvezel voor de verkeerscentrales Drechtsteden, Tiel, Nijmegen en de Maeslantkering.

Dit 4GLAS project werd gerealiseerd in samenwerking met SAAB Technologies, KPN Critical Communications, KPN CT-RWS, RWS CIV, en RWS PPO. Vanwege de complexiteit van het project was het erg belangrijk dat alle partijen nauw met elkaar samenwerkten, zich flexibel opstelden, problemen vroegtijdig signaleerden en zich focusten op het resultaat.

Het gezamenlijke einddoel is behaald: eind 2016 verloopt het dataverkeer van VTS-systemen (Vessel Traffic Services) via glasvezelverbindingen.