Zero waste op de bouwplaats

Renée Munster werkt al vier jaar bij BAM als duurzaamheidsspecialist. Ruim een maand geleden is ze gestart met een nieuwe uitdaging bij BAM Infra Projecten als Manager Duurzaamheid. Hoe komt het dat Renée zo geïnteresseerd is in duurzaamheid?

De natuur aan het woord

In 2014 raakt Renée geïnspireerd door Julia Roberts als Mother Nature in ‘Nature is Speaking’. Deze film maakt overduidelijk dat de aarde prima zonder de mens kan, maar de mens niet zonder de aarde. Renée vertelt: ‘Als we op deze aardbol prettig willen blijven leven, dan moeten we ons gedrag aanpassen en beter met de aarde en zijn grondstoffen omgaan. Dat is mijn drijfveer om duurzaam bezig te zijn. Gelukkig beseffen meer en meer mensen dit.’

Stappen zetten binnen de bouw

Na haar opleiding HBO Bouwkunde in Groningen wil Renée graag verder in duurzaamheid. Er waren echter nog niet veel mogelijkheden op dat moment. Duurzaamheid was nog niet zo’n groot thema als nu. Daarom ging ze aan de slag als Milieu-adviseur. Maar haar wens aan de slag te gaan met duurzaamheid bleef. Daarom voltooide ze de master Environment and Resource management  in Amsterdam.

Renée: ‘Met mijn masterdiploma op zak wilde ik werken in een sector waar ik écht een impact kan maken. De uitdagingen in de bouwsector waren en zijn nog groot. En zo greep ik mijn kans en kwam ik in november 2017 bij BAM Infra Nederland werken als Specialist Duurzaamheid.’

Onze duurzaamheidsambitie

Door te bouwen aan duurzame en gezonde leefomgevingen geven wij letterlijk vorm aan de toekomst van Nederland. Zo geven wij de aarde door aan toekomstige generaties.

‘Dat vind ik een mooi streven! Daar werk ik graag aan mee! Bijvoorbeeld door op onze projecten zoveel mogelijk gebruik te maken van klimaat neutrale energiebronnen en het hergebruiken van bouwmaterialen en -afval. Tijdens het ontwerpproces vragen we ons steeds meer af of we grondstoffen later kunnen hergebruiken. Of we proberen vrijgekomen materialen van het ene project op een ander project in te zetten. Zo putten we minder uit natuurlijke bronnen’, glimlacht Renée.

Samen voor verduurzaming

De opdrachtgever waarvoor Renée met veel plezier heeft gewerkt, is Schiphol. Schiphol en BAM hebben nagenoeg dezelfde duurzaamheidsambities op het gebied van reduceren van emissie, afval en circulariteit.

Renée vertelt: ‘Samen met onze opdrachtgever Schiphol hebben we vele duurzame stappen gezet. Omdat Schiphol 100% van de vrijgekomen materialen wil scheiden op de bouwplaats, heb ik een Zer0 Waste aanpak geschreven. Hierin geef ik aan hoe we ons afval verminderen, welke afvalstromen er vrij komen en wat we daarmee kunnen doen. Op Schiphol of ergens anders in Nederland. Als je al die stromingen monitort, krijg je veel meer inzicht welke materialen we nog kunnen inzetten en waar we in de praktijk tegen aan lopen. Hierdoor is >99% van de vrijgekomen materialen hergebruikt. Ook maken we op ieder deelproject een MKI-berekening zodat we weten waar onze impact zit en waar we de meest effectieve maatregelen kunnen treffen. Inmiddels hebben we onze milieu-impact met 37,6% weten te reduceren.’

Renée Munster

Trots

’Maar het meest trots ben ik op kunstwerk 41 op Schiphol. Hier hebben we het roesten van de wapening van het kunstwerk weten te remmen middels de toepassing van kathodische bescherming. Het kunstwerk hoeft hierdoor voorlopig niet gesloopt te worden. Dit is de manier waarop we in de toekomst moeten gaan kijken naar dit soort vragen. Levensduurverlenging en daardoor iets niet doen is namelijk altijd duurzamer’ glimlacht Renée.