Een constructeur als vader, een werktuigbouwkundige als opa en meerdere architecten in de familie. Je kunt wel stellen dat collega Kasia Uchman haar interesse voor de bouw niet van een vreemde heeft. Wat doet ze precies als Tenderstrateeg bij BAM Infra en wat drijft haar?
Kasia Uchman is 32 jaar en komt oorspronkelijk uit Polen. Op haar 18e verhuist ze naar Engeland, waar ze de bachelor Architectuur en Civiele Techniek volgt. Een niet geheel onverwachte studierichting. ‘Mijn vader is constructeur, maar heeft ook architectuur gestudeerd. En ik heb nog meer familieleden met een bouwgerelateerde achtergrond. Mijn moeder is arts met twee specialismen en runde toen haar eigen kliniek. Het was altijd een én-én verhaal bij ons in de familie, ook in oudere generaties. Voor mij was dat steden maken en water. Ik wilde iets interdisciplinairs doen, aan de ene kant technisch, maar ook creatief én voor de mens en de omgeving’, vertelt Kasia. Tijdens haar opleiding krijgt ze de kans om op uitwisseling te gaan naar Delft. Dat vond ze zo leuk, dat ze daar later voor haar Master opleiding weer naar terug is gegaan. Een goede keuze, want daar ontmoet ze haar vriend, die in Nederland woont en dezelfde studie volgt. Ze zijn inmiddels bijna 11 jaar samen en wonen in Gouda. Vlakbij de Reeuwijkse Plassen, een prachtig waterrijk gebied.
En dat is geen toeval. Kasia: ‘Ik ben niet afgestudeerd in architectuur pur sang, maar met name richting grootschalige gebiedsontwikkeling, watermanagement en civiele techniek, Delta Interventions’.
Tijdens haar studie werkt ze een jaar in New York. Daar krijgt ze de kans om samen met de (toenmalig) hoofdstedenbouwkundige Alexandros Washburn na te denken over het voorkomen van overstromingen in New York City. Samen met een team van waterspecialisten houdt ze zich volop bezig met klimaatadaptatie van de stad en de haven. Daarvan gaat haar hart sneller kloppen. Na haar afstuderen bij een waterschap in Delft weet Kasia het zeker: haar hart ligt bij stedelijke veerkracht en klimaatadaptatie.
'De ander in zijn of haar kracht laten, maakt dat je echt productief kunt samenwerken. Respect tonen naar elkaar vind ik daarbij het allerbelangrijkst.'
Na eerdere ervaringen in de bouwwereld start ze in 2020 als Tenderstrateeg bij BAM Infra. ‘Een hele leuke en dynamische functie. Heel afwisselend. Samen met een gemengd gezelschap werk ik aan de voorkant van projecten, waar we de opgave vanuit alle invalshoeken bekijken en het optimale voor de klant zoeken’. Naast tenders werkt Kasia aan het programma Deltatechnologie en Klimaatadaptatie. De afgelopen twee jaar werkte ze aan verschillende tenders in Nederland en Singapore. Daar beleefde ze vorig jaar een bijzonder hoogtepunt. ‘Samen met het team van Delta Marine Consultants (DMC) deden we mee aan de Global Innovation Challenge, een prijsvraag vanuit Singapore’s National Water Agency (de Rijkswaterstaat van Singapore) om innovaties voor klimaatadaptieve assets, dijken, te bedenken’. Ze bedachten verschillende ideeën en sleepten met de duurzame oplossing voor kustbescherming Xblocs de hoofdprijs in de wacht. ‘Dat was geweldig. En het bevestigde helemaal dat ik de juiste keuze had gemaakt om bij BAM Infra te gaan werken!’, vertelt Kasia enthousiast.
Dingen voor elkaar krijgen, is wat Kasia drijft. ‘Samen met een team. Dat geeft me energie. Ik wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk belang. Liefst met water of klimaat gerelateerde werken. Op dat gebied liggen grote opgaves. Het is super dat ik daarvoor binnen BAM de mogelijkheid krijg. En daarbij is het natuurlijk ook sterk om als sector samen op te kunnen trekken. We hebben zoveel hoogstaande specialisten en kennis in huis. Die staan allemaal open voor overleg en goede ideeën. Ik leer iedere dag’.
Een fijne samenwerking is voor Kasia heel belangrijk. ‘Ik voel me onderdeel van mijn team en van BAM. Er hangt een hele fijne sfeer en we werken echt vanuit een gezamenlijke ambitie. Als je de ander in hun kracht laat, dan kun je pas écht productief samenwerken. Respect tonen naar elkaar vind ik daarbij het allerbelangrijkst. Ik ben opgevoed met de gedachte dat je alles kan worden wat je wil, als je maar je best doet. Wat voor achtergrond je ook hebt en of je nu een vrouw, een man, of een spaghettimonster bent’. Een boodschap die Kasia ook maar al te graag uitdraagt tijdens haar vrijwilligerswerk vanuit BAM bij Jinc, een organisatie die pleit voor gelijke kansen voor kinderen.
BAM Infra Nederland bouwt al meer dan 150 jaar mee aan de infrastructuur van Nederland. We bouwen aan de weg van nu en voor de generatie na ons. We bouwen aan duurzaamheid en zetten ons voor de volle 100 procent in voor een bereikbaar, veilig en aantrekkelijk Nederland. Zo geven wij letterlijk vorm aan de toekomst van Nederland. En geven wij de aarde door aan toekomstige generaties. Wij willen de meest circulaire bouwonderneming zijn. Dit kunnen wij niet alleen. Samen met onze opdrachtgevers en partners realiseren we onze duurzaamheidsdoelstellingen door creatieve en innovatieve oplossingen te bieden.
Heb je interesse om bij ons te werken? Bekijk dan hier snel onze vacatures