De hoogspanningsverbinding tussen Krimpen aan den IJssel en Geertruidenberg is cruciaal voor de elektriciteitsvoorziening in grote delen van Zuid-Holland en Brabant. De 89 masten van dit 380kV-tracé waren na ruim 50 jaar toe aan een grondige opknapbeurt. Een enorme klus, met als complicatie dat de verbinding ook dwars door kwetsbare gebieden in de Alblasserwaard en de Biesbosch loopt. Door slimme en innovatieve oplossingen wisten we samen met TenneT dit project tot een succes te maken.
In opdracht van TenneT verzwaarden we de fundaties van alle masten en plaatsten we waar nodig extra funderingspalen. Werken in het natte polderlandschap vereiste veel extra aandacht en expertise. Sander van den Berk, projectorganisator bij BAM Infra Nederland: ‘In het noordelijke deel van het traject staan de masten op veengronden. Dit geeft problemen vanwege de lage draagkracht van de grond. Daarom maakten we hier gebruik van tijdelijke bouwwegen van houtsnippers. Dit was essentieel om de zware machines te kunnen dragen en schade aan de ondergrond te minimaliseren.’
In het zuidelijke deel van het tracé loopt het traject door de Biesbosch. Dit is een kwetsbaar natuurgebied, waar we te maken hadden met constant wisselende waterstanden. ‘Deze omstandigheden maakten het noodzakelijk om voortdurend flexibel te plannen en snel te kunnen schakelen binnen het project. Dankzij een nauwe samenwerking en regelmatige afstemming binnen het projectteam en met onze externe partners werd de werkvolgorde en -methode indien nodig aangepast aan de omstandigheden’, aldus Sander.
Dat de masten op plekken staan die vaak lastig bereikbaar zijn, zorgde ook voor bijzondere uitdagingen voor het omgevingsmanagement van het project. Timo Verkerk, omgevingsmanager bij TenneT, geeft een voorbeeld. ‘Soms bleek dat de openbare wegen niet ingericht waren op het zware transport dat nodig was voor het aanleggen van de tijdelijke bouwweg naar een mast. Door in een vroeg stadium de werkzaamheden af te stemmen met BAM, TenneT en de wegbeheerders hebben we ervoor gezorgd dat er voldoende tijd was om te zoeken naar de benodigde oplossingen.’
‘We voerden de werkzaamheden uit met respect voor de aanwezige flora en fauna’, vertelt Sander. ‘Dit betekende bijvoorbeeld dat de werkzaamheden buiten het broedseizoen plaatsvonden om verstoring van beschermde vogelsoorten te voorkomen. Maar ook hebben we amfibiewerende schermen geplaatst om de bouwterreinen vrij te houden van beschermde soorten. Mede door de inzet van ecologen die ons adviseerden en een zorgvuldig omgevingsmanagement konden we het project afronden met minimale ecologische impact.’
De nauwe samenwerking tussen BAM en TenneT bij het omgevingsmanagement is dus een belangrijke succesfactor gebleken. ‘We stelden een omgevingsmanager aan voor regelmatige afstemming en directe communicatie met het omgevingsmanagement van TenneT en de andere bouwbedrijven op het werk. Daarnaast heeft BAM een cultuurtechnisch expert ingezet die in nauw contact stond met de landeigenaren en de werkzaamheden met hen afstemde. Dankzij deze korte lijnen kon snel worden gereageerd op problemen en omgevingskwesties, zonder lange besluitvormingstrajecten’, geeft Sander aan.
Naast ons waren ook andere bouwbedrijven bij het project betrokken. Zij richtten zich op het werk aan de geleiders en het staalwerk in de masten. Omdat deze partijen gebruik maakten van de bouwwegen die door BAM zijn aangelegd, was afstemming over de werkzaamheden essentieel. De korte lijntjes tussen het omgevingsteam van BAM en TenneT hebben hier erg bij geholpen.
Digitalisering speelde ook een belangrijke rol in het efficiënte verloop van de werkzaamheden. ‘We gebruikten het BAM GeoPortaal, een GIS-gebaseerd platform, om alle mastlocaties en toegangswegen nauwkeurig digitaal vast te leggen. Dit digitale systeem bood alle betrokkenen real-time inzicht in de projectlocatie. Hierdoor kon het projectteam snel beslissingen nemen en waren ze goed voorbereid op onverwachte situaties zoals de hoge waterstanden’, zegt Sander. De ecologen en teamleden van TenneT maakten ook gebruik van dit platform om locaties digitaal vrij te geven, wat efficiënte en veilige toegang tot de werklocaties mogelijk maakte.
TenneT maakte tijdens de bouwfase gebruik van de BouwApp om de omgeving op de hoogte te houden van de vordering van de werkzaamheden. De communicatie via deze weg is veel sprekender wanneer er beelden van de werkzaamheden beschikbaar zijn. ’Via de cultuurtechnisch expert van BAM kwamen er vaak mooie foto’s van het werk langs die we konden inzetten voor de omgevingscommunicatie’.
Inmiddels is het project afgerond. Sander blikt trots terug: ‘Door de goede afstemming met de stakeholders en door rekening te houden met de ecologische mogelijkheden, is het gelukt om de kritieke mijlpalen voor TenneT en BAM te halen. Samen met TenneT en ons eigen team hebben we een hoogwaardig resultaat neergezet dat bijdraagt aan een betrouwbare energievoorziening voor de toekomst.’
Ook TenneT is tevreden over de verzwaring en over de onderlinge samenwerking binnen het project. Timo Verkerk: ‘Er is terecht veel aandacht voor de enorme uitbreidingen die we doen aan het hoogspanningsnet. Maar onderhoud en opwaarderen van de bestaande infrastructuur is minstens zo belangrijk. Ik ben dan ook blij met de uitstekende en oplossingsgerichte samenwerking binnen dit project. En met het resultaat natuurlijk. Na deze verzwaring zijn de masten klaar voor de volgende 50 jaar’.