Fietsburgemeester, de leukste baan van de wereld

Een gezonde stedelijke omgeving, waar beweging en bereikbaarheid centraal staan: dat is het beeld dat fietsburgemeester van Amsterdam Katelijne Boerma voor ogen staat. Met Sander Buningh, Themamanager Verstedelijking en Mobiliteit bij BAM Infra Nederland praat ze over de mogelijkheden die de fiets biedt in de stad van morgen.

Ze noemt haar functie de leukste baan van de wereld. Sinds november 2017 is Katelijne Boerma de trotse nieuwe 'fietsburgemeester van Amsterdam'. Haar belangrijkste taak: letterlijk en figuurlijk de weg bereiden voor het stedelijke fietsgebruik van de toekomst. Hoewel, de toekomst? Die is al aan de gang. Op allerlei manieren.

De tekst gaat onder de foto verder.
Katelijne Boerma op de fiets

Katelijne Boerma, fietsburgemeester van Amsterdam: "De leukste baan van de wereld."

"Als fietsburgemeester heb ik de rol van verbinder. Ik help initiatieven, ideeën en partijen aan elkaar te knopen", zegt Katelijne. "En dat moet ook. Als we willen dat de steden van morgen in beweging blijven, zullen we de overstap moeten maken van een autogerichte stad naar een mensgerichte stad. Een urbane omgeving waar mensen niet alleen vlot, maar ook veilig, fit en gezond van A naar B kunnen gaan. Op de fiets, wat mij betreft."

BYCS
Het fenomeen van de fietsburgemeester is een internationaal programma van BYCS (bycs.org, voorheen CycleSpace), een organisatie die een centrale plek ziet voor de fiets als hét vervoermiddel in de stedelijke omgeving. De oorsprong van BYCS ligt in Amsterdam, maar de activiteiten vinden in rap tempo navolging op diverse andere plekken in de wereld. Zo heeft Katelijne inmiddels al ambtsgenoten in bijvoorbeeld Sydney, India, de VS, Sao Paulo, Kaapstad, Mexico City, Rio de Janeiro en Beiroet. Allemaal steden en regio’s met een eigen karakter, kansen en uitdagingen. "Het principe van de fietsende stad is dan ook niet simpelweg kopieerbaar, daarvoor zijn de verschillen te groot; aan de andere kant kunnen we wel weer veel van elkaar opsteken. Kennisdeling is enorm waardevol."

De tekst gaat onder de foto verder.