We make it before we make it

11 oktober 2017 00:00

Stel je voor dat je, voordat de eerste schep de grond in gaat, al weet hoe het onderhoud van een nieuw asset er voor de komende twintig jaar uit ziet? Dat je exact kunt voorspellen hoelang een bouwperiode duurt? En dat je beter kunt inschatten hoeveel een project daadwerkelijk kost en daardoor extra kosten kunt voorkomen door minder materiaal te verspillen of aanpassingen te moeten doen? 

 

Building Information Modeling (BIM)

Bij BAM Infra werken we volgens het BIM-principe; samenvoegen van verschillende 3D-ontwerpen en die ontwerpen verrijken met datamodellen. Een betonconstructie wordt bijvoorbeeld samengevoegd met het ontwerp van tunneltechnische installaties.

Jothijs van Gaalen, BIM manager BAM Infra: ”Door al die plannen virtueel op elkaar af te stemmen, wordt een ontwerp completer en voorkomen we fouten of vervelende verrassingen. Hierna simuleren we het bouwproces van aanvang tot oplevering. Zo kunnen we in het echt veel sneller en efficiënter bouwen. ‘We make it before we make it’ noemen we dat bij BAM”.

“Door de BIM aanpak konden we de Sluiskiltunnel 6 weken eerder opleveren.”

Goedkoper, efficiënter, duurzamer en veiliger

“Door ook nog eens data toe te voegen aan de ontwerpen komen we bovendien nog veel meer te weten over een ontwerp”, vervolgt Jothijs. “Neem data over de slijtage van asfalt. Door dat los te laten op een ontwerp, kunnen we voorspellen hoelang een snelweg meegaat en wanneer én waar er onderhoud gepleegd moet worden. Voorkomen is immers beter dan genezen”.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Hoe meer data er beschikbaar komt, des te meer er geoptimaliseerd en voorspeld kan worden. Hierdoor kan er goedkoper, efficiënter en duurzamer worden gebouwd, sneller worden opgeleverd, en meer worden geautomatiseerd – maar dit zorgt ook voor een veiligere werkomgeving.

De toekomst

Jothijs: “In de toekomst zal er nog meer mogelijk worden op het gebied van digital construction. Zelfsturende graafmachines die dag en nacht door werken, 3D- en 4D-printers die meer en grotere kant-en-klare onderdelen printen, augmented reality die bouwvakkers helpt exacter te werken”.

“De mogelijkheden zijn dus enorm, maar we mogen het vakmanschap niet uit het oog verliezen. Vakinhoudelijke kennis en expertise zal altijd nodig blijven om veiligheid en hoogstaande kwaliteit te garanderen” besluit Jothijs.  

Projectvoorbeelden

Klik op de afbeelding als u meer wilt weten over dit project.