Verwerking (RILA-) meetgegevens genomineerd voor de RailTech Europe 2017 Awards

2 maart 2017 20:00

De inzending van BAM Infra, waarbij (RILA-) meetgegevens worden omgezet in wisselmeetgegevens, is genomineerd voor de RailTech Europe 2017 Awards in de categorie ‘infrastructuur’.

Wat is RILA?
RILA  (Rail Infrastructure aLignment Acquisition) is een door Fugro RailData ontwikkeld meetsysteem, dat we monteren op een reizigers-/goederentrein. Hiermee kunnen  we een aantal gegevens over de ligging van het spoor meten. Het monteren van het meetsysteem gaat snel, zodat we dit uitvoeren tijdens de haltering van een reizigerstrein.

Wat kunnen we met RILA?
Het systeem voert de meting uit met behulp van een meetsysteem dat versnelling en verdraaiing meet, en laserscanners. Twee lasers beschijnen de spoorstaaf en hiervan maakt het systeem iedere 0,002 seconde een foto met twee high-speed camera’s. Als we deze foto’s achter elkaar leggen, ontstaan 3D-beelden. Deze beelden brachten BAM Infra Rail op het idee, dat uit de meetdata ook wisselmeetgegevens genereerd zouden kunnen worden.

   

Wisselmeetgegevens
BAM Infra Rail heeft, in samenwerking met Fugro RailData, een aantal slimme algoritmes bedacht die uit de ruwe meetgegevens van het reeds bestaande RILA-meetsysteem, wisselmeetgegevens kunnen berekenen. Hierdoor is RILA veranderd in een veelzijdig meetsysteem. Met deze innovatieve software wijziging zijn handmatige metingen aan wissels niet langer nodig, maar kunnen we de metingen uitvoeren tijdens de reguliere treinenloop.

Bovendien hebben wij tijdens het ontwikkeltraject vastgesteld, dat wij in de toekomst nog meer informatie uit de ruwe meetgegevens kunnen destilleren.

Bekijk hier een film over het RILA-meetsysteem.