Stadsbrug ‘De Oversteek’ wint de Nationale Bouwprijs 2015

10 februari 2015 13:24 - BAM Infra Nederland bv

Voor de tweede keer in een half jaar tijd is de Nijmeegse stadsbrug De Oversteek in de prijzen gevallen. Vanavond werd bekend dat de brug de Nationale Bouwprijs 2015 heeft gewonnen in de categorie Civiele Kunstwerken. Het project is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Nijmegen door Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen v.o.f., bestaande uit BAM Civiel bv en Max Bögl Nederland b.v. Het ontwerp is van de Belgisch-Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Laurent Ney en Chris Poulissen. In oktober won De Oversteek ook al de Nationale Staalprijs 2014.

De jury vindt De Oversteek in alle opzichten een lust voor het oog en prijst de uitdagende benadering van marktpartijen, van bouwen én beheren; binnen tijd en budget. In het juryrapport wordt gesproken van een brug waarbij alles samenkomt: hoge kwaliteit, rekening houdend met belangen van alle stakeholders, respect voor historie, esthetiek, hanteren complexiteit, zachte factoren, technieken en duurzaamheid. De jury roemt ook de bevlogenheid en het enthousiasme van alle partijen en de samenwerking tussen de gemeente Nijmegen, Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen en de architecten Ney & Poulissen, die gebaseerd was op vertrouwen, gedeelde waarden en respect.

De Oversteek werd in november 2013 geopend en is met een lengte van 285 meter en een boog van 60 meter hoog de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland. De betonnen aanbruggen zijn bekleed met baksteen, gemaakt van klei uit de Waal. De stalen hoofdoverspanning is afgestemd op de breedte van de rivier. De brug verbindt Nijmegen West met het nieuwe gebied ‘de Waalsprong’ op de noordoever en zorgt voor een betere spreiding van het verkeer en daarmee ook voor een betere bereikbaarheid van de stad. De Oversteek is bovendien een monument voor de heldhaftige Waaloversteek van Amerikaanse militairen. Deze vond in september 1944 plaats in het kader van operatie Market Garden en leidde tot de bevrijding van Nijmegen.