Snelle uitbreiding capaciteit oplaadpunten e-bikes met Solarenergy-vlonder

3 september 2020 16:36

De verkoop van elektrische fietsen heeft een enorme vlucht genomen. Er is daardoor meer behoefte dan ooit aan oplaadpunten en stallingen voor e-bikes. Alleen vergt het ruimte, investeringen en tijd om dat voor elkaar te krijgen. Royal Schiphol Group, Microsoft Nederland, OrangeNXT en BAM Infra Nederland laten met de Solarenergy-vlonder zien dat het anders én duurzamer kan. Microsoft en Schiphol namen donderdag 3 september de eerste twee duurzame Solarenergy-vlonders ter wereld in gebruik.

Solarenergy-vlonder

De Solarenergy-vlonders zijn standaard voorzien van een afdak met zonnepanelen. Met de opgewekte stroom kunnen gebruikers hun e-bike opladen. De vlonders beschikken over een bufferbatterij waarin ze de energie tijdelijk opslaan wanneer deze niet nodig is. En er zijn uiteraard wandcontactdozen om e-bikes op te laden. De vlonders zijn tijdelijk te plaatsen, maar uiteraard ook permanent te gebruiken. Bedrijven en gemeentes kunnen met de vlonders snel beschikken over meer stalling- en oplaadcapaciteit. Bijvoorbeeld voor een tijdelijke situatie, zoals bij een evenement of om de periode te overbruggen tot een definitieve fietsparkeergarage met deze voorzieningen gereed is. In het geval van Microsoft en Schiphol gaat het om permanente uitbreiding van de stalling- en laadcapaciteit.

De fiets eerst

De Solarenergy-vlonders hebben de afmeting van een parkeervak voor een auto. Bedrijven kunnen het fietsen onder meer stimuleren door ruimte voor de auto in te ruilen voor de fiets. Zo kun je op één parkeervak door de Solarenergy-vlonder negen e-bikes opladen.

goinGDutch

De Solarenergy-vlonders passen in het programma dat goinGDutch uitrolt op Schiphol. Hierin staan concrete plannen om het fietsen naar en rond Schiphol te stimuleren. Het uiteindelijke doel is om meer medewerkers op het terrein van Schiphol op de fiets naar het werk te krijgen. goinGDutch wil hiermee de bereikbaarheid en mobiliteit van Schiphol verbeteren, een bijdrage leveren aan een fittere beroepsbevolking en een belangrijk aandeel nemen in het verlagen van de Nederlandse CO2-afdruk. De oplossingen die goinGDutch ontwikkelt zijn ook toepasbaar op steden en andere luchthavens.