Primeur: Weber Beamix en BAM Infra openen 3D betonprintfaciliteit

Primeur: Weber Beamix en BAM Infra openen 3D betonprintfaciliteit

Het experiment voorbij. De eerste 3D constructieve geprinte betonnen brug ter wereld (Gemert) verdient een vervolg. En dat vervolg is er. In Eindhoven. Europa’s eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw. Meer, groter, sneller en efficiënter. Alles gericht om op te schalen op alle vlakken. Marktleiders Weber Beamix en BAM Infra openden daarom vandaag, 15 januari 2019, hun 3D betonprintfaciliteit.

Een primeur, met zicht op een gevulde orderportefeuille. Deze nieuwe productiemethode in de bouw vervult nu al een behoefte uit de markt. In de printrij staan verschillende projecten. Waaronder huizen van het project Milestone en toepassingen binnen lopende projecten van BAM.

Ook is gestart met een innovatieve samenwerking met de provincie Noord-Holland om een viertal fietsbruggen te printen. De faciliteit wordt hiermee direct op de proef gesteld.

De voordelen

We gaan door deze manier van werken individuele seriematige productie mogelijk maken met een enorme vergroting van de vrijheid in ontwerpen. Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.

Verder verloopt het gehele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Je drukt aan het einde bij wijze van spreken op ‘Ctrl+P’ en de printer begint direct met de productie. Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en het levert iedereen minder risico op. En iedere ketenpartner is bij het proces betrokken.

Partnerschap

Saint-Gobain Weber Beamix en BAM Infra openen de printfaciliteit. Leunend op hun kennispartners van het eerste uur; Bekaert, Witteveen+Bos, Technische Universiteit Eindhoven en Van Wijnen.

Meer informatie

Bekijk hier de video.

 


Kijk voor meer informatie over 3D betonprinten op www.baminfra.nl/3dbetonprinten of kijk op www.weberbeamix.nl/nieuws

Deel op social media