Officiële opening rij- en spitsstroken A12 tussen Utrecht en Arnhem door minister Schultz van Haegen

10 september 2012 09:25 - BAM PPP bv

Persbericht Rijkswaterstaat: Utrecht, 10 september 2012 - Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag in Maarsbergen samen met betrokken bestuurders de extra rij- en spitsstroken op de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal en Waterberg en Velperbroek officieel geopend. De 35 kilometer aan extra rijstroken zijn anderhalf tot twee jaar eerder dan oorspronkelijk gepland opgeleverd.

Minister Schultz van Haegen: ‘Het is mooi dat Rijkswaterstaat en de aannemers erin zijn geslaagd het werk zo snel mogelijk en met zo min mogelijk hinder uit te voeren. De versnelde oplevering van de extra rijstroken op de A12 zorgen voor een flinke verbetering van de doorstroming. Dat is goed nieuws voor de weggebruiker en goed voor de economie.’

Met de wegverbredingen op de A12 heeft Rijkswaterstaat de wegcapaciteit op deze weg vergroot, zodat de bereikbaarheid van de regio en de verbindingen tussen de verschillende regio’s in Nederland verbeteren. Op het gebied van internationaal transport vormt de A12 ten oosten van Utrecht een belangrijke schakel.

Bron: Rijkswaterstaat, fotograaf: Marcel Willems.

Op het traject Waterberg-Velperbroek is anderhalf jaar tijdwinst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke planning. Tussen Utrecht-Lunetten en Veenendaal is dit zelfs ruim twee jaar. Hierdoor is de periode van hinder voor weggebruiker én de omgeving relatief kort gebleven. Om extra files in de spits vanwege de werkzaamheden tegen te gaan heeft Rijkswaterstaat automobilisten gestimuleerd hun reisgedrag aan te passen. Zo werd de Minder Hinder Pas verstrekt, waarmee automobilisten op het traject drie maanden gratis met het openbaar vervoer mochten reizen.

Op de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal zijn in beide richtingen extra rijstroken en spitsstroken aangelegd over een lengte van dertig kilometer. De reistijd in de spits is hierdoor verminderd met 10 tot 20 minuten en de file in de avondspits bij Bunnik behoort hierdoor tot het verleden. Tussen de knooppunten Waterberg en Velperbroek bij Arnhem ligt in beide richtingen een extra rijstrook van vijf kilometer. De weggebruiker is hier 5 tot 15 minuten sneller in de ochtendspits.

Tussen Utrecht en Veenendaal zijn twee ecoducten aangelegd en 24 ecopassages. De gekapte bomen worden in de omgeving gecompenseerd. Daarnaast zijn er geluidsschermen, met een totale lengte van elf kilometer, vernieuwd en gebouwd.

Afronding

Het project A12 Waterberg-Velperbroek is gereed op de herbeplanting na. Tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal vinden de komende maanden afrondende werkzaamheden plaats: het verbeteren van aansluitingen van provinciale wegen op de A12 en bijvoorbeeld het aanbrengen van beplanting. Het project is uiterlijk maart 2013 volledig afgerond.

Meer informatie

Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/A12