Nieuw type sensor voor aslastmeting in A12

23 juli 2012 11:00 - BAM Infra bv

Utrecht, 23 juli 2012 – VanderHoekPhotonics, BAM Infratechniek Mobiliteit en BAM Wegen TMA (Technologie & Ontwikkeling, Materieel en Asfalt) hebben gezamenlijk (met projectondersteuning van BAM Infraconsult) een nieuw type Weigh-In-Motion (WIM) sensor ontwikkeld. Een prototype van deze Weigh-In-Motion - Fibre Optic (WIM-FO) sensor is succesvol ingebouwd in de A12 ter hoogte van hectometerpaaltje 88.0 in het project Utrecht Lunetten - Veenendaal (Poort van Bunnik).

In tegenstelling tot conventionele WIM-systemen maakt de WIM-FO-sensor gebruik van glasvezeltechnologie. Met WIM-systemen worden aslasten van voertuigen gemeten, digitaal opgeslagen en vervolgens weergegeven in tabellen. Met deze gegevens wordt de belasting van een verharding vastgelegd. WIM-systemen zijn interessant voor wegbeheerders, want hoe groter de wegbelasting des te korter de levensduur van de wegen. Ook voor het traceren van te zwaar beladen vrachtwagens is het systeem geschikt.

De WIM-FO-sensor biedt als groot voordeel ten opzichte van bestaande WIM-systemen dat de sensor niet aan het wegoppervlak, maar onder de deklaag wordt aangebracht. Hierdoor zal de WIM-FO-sensor naar verwachting geheel onderhoudsvrij zijn en neemt de levensduur aanzienlijk toe. Ook worden de aslastmetingen naar verwachting nauwkeuriger.

Eerdere experimenten gaven voldoende aanleiding om het prototype WIM-FO-sensor voor een lange tijd in een praktijksituatie te beproeven, waarbij het tevens aanwezige conventionele type als referentie dient.

Nadere informatie: BAM Wegen, K.M. (Kathleen) Banga, manager public relations, (030) 287 69 41.