Liander en BAM leiden tien statushouders op tot elektromonteur

15 december 2017 11:58

“Dit opleidingstraject biedt mij veel kansen. Ik leer de vaktermen in de Nederlandse taal en kan weer aan het werk in mijn eigen vakgebied.” Dat zegt Saer Dalila, afkomstig uit Syrië. Hij werkte daar jaren als elektromonteur. Samen met negen anderen (acht Syriërs en een Kameroenees) is Dalila begonnen aan een speciaal traject voor het halen van het mbo-3-diploma installatie en onderhoud van het elektriciteitsnet. De mannen doen dat bij opleidingsinstituut Temphory in Ermelo. Het traject duurt drie jaar en garandeert hen een vaste baan bij netwerkbeheerder Liander.

Liander is verguld met deze gemotiveerde zij-instromers; zeker bij het huidige gebrek aan voldoende technisch personeel. Dalila en zijn collega’s zijn uitermate blij met deze kans. Zonder netwerk was het voor hen erg moeilijk passend werk te vinden in hun nieuwe thuisland. Dalila: “Nu kan ik echt een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat geeft mij een goed gevoel en helpt bij het opbouwen van een toekomst.”

Voor het ontwikkelen van het opleidingstraject van deze groep statushouders heeft Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF zijn kennis en ervaring beschikbaar gesteld. UAF begeleidt vluchtelingen bij het opbouwen van een toekomst via studie en werk en heeft deze tien mensen geselecteerd.

Na vijf maanden vakinhoudelijke opleiding, waarbij ook Nederlands een belangrijk aandachtspunt is, lopen ze acht maanden stage bij Europees bouwconcern BAM. Onder begeleiding van een ervaren monteur gaan ze aan de slag in de praktijk.  Verloopt dit alles succesvol dan beginnen ze als leerling-monteur bij Liander om zich verder te bekwamen op het technisch vakgebied. BAM en de netwerkbeheerder financieren het project.

Als dit project succesvol verloopt, kunnen er naar verwachting jaarlijks meerdere groepen statushouders een opleiding krijgen.