Kick off demonstratieproject LE2AP

20 september 2013 21:23 - BAM Infra bv

Utrecht, 20 september 2013 - BAM Wegen heeft donderdag 19 september het startsein gegeven voor het demonstratieproject LE2AP (Low Energy and Emission Asphalt Pavements).

Met LE2AP  gaat BAM Wegen de duurzame in situ asfaltproductie,  de 3D-weg: Duurzaamheid – Decibellen – Doorstroming, testen in het demonstratieproject.  Het demonstratieproject moet leiden tot de aanleg van een proefvak van 1 kilometer met een deklaag die voor minimaal 80 procent bestaat uit gerecycled asfalt, een geluidreductie heeft van minimaal 7 dB(A) en bestaat uit asfalt dat is geproduceerd bij 80 graden Celsius.  BAM Wegen heeft voor dit project subsidie ontvangen van de Europese Commissie.

Tijdens de kick off kwam iedereen die de komende vier jaar betrokken is bij het demonstratieproject LE2AP samen. Het projectteam werd voorgesteld, het demonstratieproject werd uitgelegd en verwachtingen voor de komende jaren werden gedeeld.

Life programma

LE2AP is een demonstratieproject dat deel uit maakt van het Europese programma LIFE+.  LIFE+ is een instrument  voor financiering van initiatieven die zich richten op de verbetering van het milieu.

3D weg

De 3D-weg is een initiatief  dat is voortgekomen uit de visie van BAM Wegen op een duurzame toekomst. De focus ligt op: Decibellen (reductie van verkeersgeluid), Duurzaamheid (met respect omgaan met de omgeving) en Doorstroming (hinder van verkeer beperken).

Life+ subsidie

Omdat het demonstratieproject in Europa een belangrijke bijdrage levert aan de demonstratie van innovatieve technologieën en methoden op het gebied van milieu, gezondheid en kwaliteit van leven, heeft BAM Wegen van de Europese Commissie een LIFE+ subsidie toegekend gekregen. De bijdrage vanuit Brussel bedraagt circa € 1,3 miljoen, een bedrag dat BAM voor het demonstratieproject verdubbelt. Het LE2AP demonstratieproject loopt tot medio 2017.