Kennisuitwisseling en debat tijdens marktsessie 3D wapenen

13 april 2016 11:22

Op dinsdag 26 april ’s avonds organiseert BAM Infra een marktsessie over 3D wapenen. Vanuit de markt is veel animo een standaard aanpak te creëren. Tijdens deze avond willen we onze ervaringen met u delen en u de mogelijkheid bieden hierover met ons in debat te gaan.Op dinsdag 26 april ’s avonds organiseert BAM Infra een marktsessie over 3D wapenen. Vanuit de markt is veel animo een standaard aanpak te creëren. Tijdens deze avond willen we onze ervaringen met u delen en u de mogelijkheid bieden hierover met ons in debat te gaan.

De agenda voor deze marktsessie ziet er als volgt uit:

17.00 uur             Inloop met broodmaaltijd
17.30 uur             Welkom
17.35 uur             Ervaringen project Westelijke Spoorzone Ede
18.15 uur             Standaard wapenen BAM Infra
18.30 uur             Presentatie “Samen digitaal wapenen” door gastsprekers Hank Janssens en Dennis Gubbels (Wagemaker)
19.00 uur             Open discussie en vervolgafspraak
19.30 uur             Sluiting + borrel

Locatie: BAM Infra, H.J. Nederhorststraat 1, 2801 SC  Gouda

Spreekt dit programma u aan? U kunt u aanmelden bij Sabine van Leeuwen.

Tijdens deze marktsessie zullen we onze ervaringen op het project Westelijke Spoorzone Ede met u delen, hieronder alvast een korte toelichting:

3D wapenen voor het project Westelijke Spoorzone Ede
Net zoals de civiele constructies die tegenwoordig standaard in 3D gemodelleerd worden, wordt het ontwerp van de wapening eveneens steeds vaker in 3D uitgewerkt. Deze trend biedt veel kansen en mogelijkheden en het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse applicaties hier op inspelen. Digitaal keuren is hier een voorbeeld van en maakt de 3D modellen tijdens de uitvoering toegankelijk op een tablet. Doordat het een keuringsapplicatie is, zijn we tevens in staat complexe ontwerpen snel inzichtelijk te maken en deze vervolgens buiten op het project te controleren en te keuren.

3D modellen
De afdeling Constructieve Modellering van BAM Infra bereidt deze 3D modellen voor (waaronder modellen van de omgeving, kabels en leidingen, vorm en wapening in 3D), waarmee diverse partijen vervolgens binnen het bouwproces aan de slag kunnen.  Wout van Hees, werkvoorbereider op het project in Ede vertelt: “Door gebruik van 3D modellen in de keet op de laptop, maar ook op de tablet is het mogelijk om buiten op het project het 3D ontwerp te raadplegen. Dit geeft ons als projectteam op ieder gewenst moment direct inzicht in het te realiseren onderdeel”.

3D denken wordt ondersteund
Een bouwplaatsmedewerker is in staat van een 2D werktekening een 3D beeld te vormen. Momenteel wordt een werktekening (2D) door de bouwplaatsmedewerker in zijn of haar hoofd omgezet naar 3D. Dit kost tijd en vergroot de kans op fouten. Met 3D modellen die direct beschikbaar zijn en makkelijk te ontsluiten voorkomen we dit.

Wapening en vorm in 4D
Doordat de wapening ook in 3D gemodelleerd is, is de stap naar een 4D model van de fasering van de wapening niet groot. Hierdoor is de opbouw van de wapening voor alle bouwplaatsmedewerkers snel inzichtelijk. Lagen worden met eenvoudige selectietools virtueel opgebouwd, maar ook gecontroleerd en gekeurd. Door gebruik van een digitale keuringsfunctie worden ook de tussentijdse controles vastgelegd.

Bouwen zoals ontworpen
Buigstaten worden direct gegenereerd uit het 3D wapeningsmodel. Uiteraard vraagt dit ook meer inspanning en controle in de ontwerpfase om fouten in het 3D model te voorkomen. Daarom is het des te belangrijk dat ook constructeurs en ontwerpleiders wapening in 3D gaan controleren. Zeker bij complexe vormen, zoals bij Ede het geval is, biedt een 3D model meer inzicht dan een 2D tekening.

Door een goede voorbereiding in 3D tijdens de ontwerpfase zijn we in staat om ons werk op de bouwplaats nog beter en efficiënter te kunnen uitvoeren. 

Voor meer informatie neem contact met: Wout van Hees of Angela van der Hoek.