Heiwerk voor studentenhuisvesting Delft

14 oktober 2015 09:32 - BAM Infra Funderingstechnieken

BAM Infra Speciale Technieken brengt voor Smit’s Bouwbedrijf uit Beverwijk vibropalen aan ten behoeve van een nieuw te bouwen woontoren voor studentenhuisvesting aan de Stieltjesweg in Delft. Mede door de aanwezigheid van diverse belanghebbenden rondom het bouwterrein is dit een bijzonder project.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd op de campus van TU Delft met aan weerszijden van het project de kantoren en onderzoeksruimten van TNO. Dit betekent dat aan het heiwerk strikte voorwaarden zijn verbonden qua geluid en trillingen. De afstand tussen de panden van TNO en de heistelling bedraagt slechts 10 meter. Het geluid wordt gereduceerd door het gebruik van een IHC-geluidsmantel, die een reductie van het geluid van 40 dBA bewerkstelligt zodat in de omgeving ‘gewoon’ gewerkt en verbleven kan worden. Trillingen zijn echter met een geheid systeem niet gemakkelijk te reduceren, waardoor gedurende het heiwerk door TNO geen proeven worden uitgevoerd die door trillingen kunnen worden verstoord.

Verder wordt op verzoek van de TU tijdens de tentamenweken niet geheid. Om de uitdaging compleet te maken grenst het bouwterrein ook aan een woontoren, waardoor wij alleen mogen werken tussen 7.00 uur en 19.00 uur.

Het project bestaat uit het aanbrengen van 202 vibropalen met een diameter van 559 mm met een voet van 630 mm en een lengte tot 31 meter. Om deze lange palen te kunnen maken in combinatie met de geluidsmantel is een heibuis van 38 meter nodig. Hiervoor wordt de grootste machine van BAM Infra Speciale Technieken ingezet, de Sennebogen 6100XLR.