German Design Award 2019 voor startstation E-lijn

5 november 2018 16:23

Het ontwerp van het Startstation E-lijn in Den Haag is in de prijzen gevallen bij de German Design Award 2019;  een prestigieuze, internationale architectuur en design award die jaarlijks uitgereikt wordt door de German Design Council.

Het Startstation E-lijn heeft de award gewonnen in de categorie Excellent Communications Design - Architecture. De German Design Council : ‘De unieke constructie van de vrijdragende overkapping roept niet alleen een open en uitnodigend beeld op, maar geeft het station bovendien een onmiskenbaar eigen karakter.’

De blikvanger van het Startstation E-lijn is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe kolomvrije station met de hal van Den Haag Centraal. De E-lijn, onderdeel van het grotere project RandstadRail, stopt dichtbij de NS-stationshal, de overkapping van de halte loopt door, zodat reizigers snel en droog van het Startstation E-lijn naar Den Haag Centraal kunnen.

De transparante overkapping geeft de halte een ruime maat en zorgt voor herkenbaarheid en comfort voor wachtende reizigers. Met de sculpturale vorm van de overkapping en luifel is een opvallendstation gecreëerd dat rekening houdt met de menselijke schaal. Tegelijkertijd houdt het station overtuigend stand tussen de omringende megacomplexen.

Met het Startstation E-lijn heeft Den Haag een ruimtelijk en herkenbaar lightrail station gekregen, waar reizigers makkelijk en snel tussen Den Haag en Rotterdam kunnen reizen.  De bouw van het Startstation E-lijn is door ProRail uitgevoerd, in opdracht van de gemeente Den Haag. BAM Infra Nederland was verantwoordelijk voor de bouw. Het ontwerp is gemaakt door ZJA Zwarts & Jansma Architecten.

Lees hier het volledige bericht van ZJA Zwarts & Jansma Architecten.