Gastdocentschap op basisschool Hertog van Gelre te Apeldoorn

6 december 2016 08:23

Vorige week heeft BAM Infra Energie & Water een gastdocentschap verzorgd aan twee groepen 8 van basisschool Hertog van Gelre. René Douma, Harry Oosterkamp, Jos Arkes, Diana Berends, kraanmachinist Henri Deuring  en Joris Quik (Vitens) hebben met veel enthousiasme hieraan meegewerkt. Dit gastdocentschap is onderdeel van het EMVI-plan van het project combi sanering gas- en waterleidingen in opdracht van Vitens en Liander in Apeldoorn. Het doel hiervan is de schooljeugd uit de omgeving te betrekken bij de uitvoeringswerkzaamheden van dit project en bewust te maken van veiligheidsmaatregelen. 

René (bedrijfleider): “Vorig jaar heb ik een keer een les gegeven als talentvader op de basisschool van mijn kinderen. Ik vond dit heel leuk en nog belangrijker heel nuttig. Op deze manier kon ik hen vertellen over mijn werk en de veiligheidsmaatregelen die hierbij komen kijken. Als kinderen zich bewust zijn, dat een kraan een dode hoek heeft, dan zullen ze hier voortaan rekening mee houden.  Binnen BAM Infra Energie & Water dachten we al na over hoe we de jeugd kunnen betrekken bij onze werkzaamheden en de daarbij behorende  veiligheidsmaatregelen. Het idee een gastdocentschap op te nemen als onderdeel van een EMVI-plan is daarna snel ontstaan.”

Dit gastdocentschap bestond niet uit een ‘geijkte’ Powerpoint presentatie, maar bestond uit echte materialen die we op projecten gebruiken: een gasbuis, een kabelleiding, … et cetera. Op het schoolplein is een kraan neergezet. We lieten zien wat de kraanmachinist allemaal kan met deze kraan, wat is het draaibereik van de kraan en waar moet de kraanmachinist allemaal op letten. Elke leerling mocht plaats nemen in de kraan, zodat ze zelf konden zien, dat een kraan een dode hoek heeft en dat oogcontact met de kraanmachinist erg belangrijk is.

René: “Ook zijn we met de kinderen gaan kijken bij een gegraven sleuf in de buurt van de school. Hoe ziet dat er uit? Wat voor leidingen kom je tegen? Hoe diep is de sleuf? Wat is het gevaar als een afzetting bij een sleuf is omgewaaid of misschien omgezet? Wat veroorzaakt een steen die in de sleuf is gevallen? We vertelden hen dat in de sleuven waterleidingen lopen, van waaruit zij later zullen drinken. Belangrijk is het om met watermonsters te testen in een laboratorium of het water schoon is”.

De kinderen van basisschool Hertog van Gelre waren enthousiast en zeer geïnteresseerd . Als bedankje voor hun aandacht kregen ze een USB-stick in de vorm van een BAM-auto en een groen/oranje BAM-pen mee. Die maandagavond hebben ze vast en zeker hun ouders en broertjes en zusjes iets kunnen vertellen over gas en water aan tafel. Als zij zich bewust zijn geworden van de veiligheidsmaatregelen op een project, dan hebben we heel wat gewonnen. Binnenkort worden er op nog drie andere basisscholen gastdocentschappen gegeven.