Forse CO₂-besparing door gebruik energiezuinig asfalt op Koning Willem Alexanderbrug in Breda

3 december 2013 15:51 - BAM Infra bv

Breda, 3 december 2013 – BAM Wegen asfalteert woensdag 4 december de Koning Willem Alexanderbrug in Breda met het energiezuinige Laag Energie Asfalt Beton (LEAB). De gemeente Breda, opdrachtgever voor de bouw van de brug,  past het innovatieve asfalt voor het eerst toe. Door de productie van het asfalt tegen beduidend lagere temperaturen, 100 graden Celsius in plaats van 170 graden Celsius, realiseert BAM een besparing van ruim 30 procent op de CO₂-uitstoot. 

Laag energie asfalt beton is een innovatie van BAM Wegen, die zij enkele jaren geleden heeft ontwikkeld in de Zuid Nederlandse Asfalt Centrale (ZNAC) in Breda. Na de sluiting van de ZNAC in 2011 heeft BAM Wegen de asfaltproductie verplaatst naar Bergen op Zoom. Deze asfaltcentrale is recent ingrijpend vernieuwd en sindsdien in staat LEAB te produceren. De onderlaag van de Koning Willem Alexanderbrug wordt voorzien van in totaal 300 ton LEAB. De deklaag bestaat uit traditioneel ZOAB. Hoofdaannemer voor de realisatie van de brug is BAM Civiel.

Minder hinder

LEAB is in Nederland met een opmars bezig. Rijkswaterstaat heeft het innovatieve asfalt al op een aantal snelwegen toegepast. Op provinciale wegen en in binnensteden is het gebruik ervan tot nu toe nog beperkt gebleven. LEAB levert een forse energiebesparing op en is kwalitatief even sterk als traditioneel asfalt. Het levert daarnaast minder hinder op doordat het wegdek door de lagere temperatuur van het asfalt sneller berijdbaar is. Ook internationaal is er steeds meer interesse voor de toepassing van LEAB. BAM Wegen heeft de innovatieve productietechniek onder meer in Japan en Duitsland geïntroduceerd.

Open voor verkeer

De gemeente laat de brug vervangen om plezierjachten de kans te geven de Bredase binnenhaven te bereiken. De planning is dat de brug aan het einde van dit jaar/begin volgend jaar voor verkeer wordt geopend. Begin volgend jaar wordt het noordelijk deel van de bestaande Trambrug gesloopt. Omstreeks april 2014 kunnen boten de haven binnenvaren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Bart Hogenbosch, BAM Wegen bv, 030 287 69 54