Eringa draagt busbrug over aan gemeente Zwolle

8 februari 2019 14:25

Utrecht, 7 februari 2019 - Zaterdag 9 februari draagt topman Pier Eringa de nieuwe busbrug officieel over aan gemeente Zwolle en provincie Overijssel. Vanaf oktober 2017 werkte ProRail samen met aannemer BAM Infra aan de bouw van de sierlijke brug. De bijzondere klus duurde nog geen anderhalf jaar en is geheel binnen budget en volgens afgesproken planning geklaard.

Trots met een S
ProRail is trots op de bouw van deze voor Zwolle iconische busbrug. Kenmerkend is de sierlijke S- vorm en de houten bekleding ter verfraaiing van het onderaanzicht. IPV Delft ontwierp de brug en gebruikte daarvoor ook de wensen die vanuit de omgeving zijn aangedragen.

 

110 meter
Met een innovatieve en minutieus voorbereidde aanpak is het project tot stand gekomen. Victor Buyck laste in België de brugonderdelen van ca. 10 meter lang in elkaar. Met een Belgisch 'convoy exeptionnel’ vervoerden we deze brugdelen naar Zwolle. Vakmensen lasten het geheel met precisie aan elkaar tot een stalen brug uit één stuk met een lengte van 110 meter.

Over de sporen
Ondertussen bouwden we vier betonnen pijlers naast de sporen. In vrieskou hebben vakmensen van Strukton Rail de bovenleiding ter plaatse aangepast en verlaagd. Het asymmetrische ‘gevaarte’ van 1000 ton reden we vervolgens in één weekend over de sporen en legden we met Zwitserse precisie op de pijlers.

De laatste hand wordt gelegd, zaterdag 9 februari is de oplevering en overdracht.

OV-knoop Zwolle verbeterd
Daarna werkten we aan de op- en afritten, wegdek, belijning en het afwerken van het geheel. Met de realisatie is het nieuwe busstation aan de Zuidzijde van het station optimaal bereikbaar voor het busvervoer. De ov-knoop Zwolle is weer een stap verbeterd!

Video en foto-expositie op het busbrugfestival
ProRail was namens de gemeente Zwolle gedelegeerd opdrachtgever voor de bouw van de busbrug. In het ProRail gele gebouw, dat vanaf het festivalterrein te bereiken is, vertellen medewerkers aan de hand van foto’s en videobeelden wat de bouw van de brug zo bijzonder maakte en wat ProRail op en rondom het Zwolse spoor nog meer doet.

Kijk voor meer informatie over het Busbrugfestival op www.zwolle.nl/busbrugfestival www.zwolle.nl/busbrugfestival.