Eerste internationale project met XblocPlus

23 januari 2019 09:10

Delta Marine Consultants (DMC), onderdeel van BAM Infra, heeft een overeenkomst getekend met het Zwitserse SEL AG voor het toepassen van XblocPlus bij een project in Albanië. De blokken beschermen de haven tegen hoge golven door stormen op de Adriatische Zee.

 

Op de golfbrekers komen XblocPlus blokken van 2,5 m3 en op het golfbrekerhoofd komen Xbloc blokken van 3 m3. SEL start begin 2019 met de productie van de blokken. Begin 2020 moeten de golfbrekers gereed zijn. Dit is het eerste internationale project met het XblocPlus blok van BAM.

Pieter Bakker, Global Manager Xbloc bij DMC; 'We zijn erg blij dat XblocPlus zes maanden na de introductie al toegepast gaat worden op twee prestigieuze projecten. Bij beide projecten hebben de opdrachtgevers gekozen voor een economisch voordelige, stabiele en robuuste bescherming, die ook esthetisch bijdraagt aan de kwaliteit van het project door het regelmatige legpatroon.'

Het eerste, Nederlandse project met XblocPlus is het iconische Afsluitdijk project, waar het blok wordt toegepast onder de naam Levvel-blocks. Hiermee wordt verwezen naar het consortium Levvel dat het project uitvoert in opdracht van Rijkswaterstaat en dat bestaat uit BAM, Van Oord en Rebel. Het consortium maakt de Afsluitdijk weer toekomstbestending.

XblocPlus is een doorontwikkeling van het succesvolle Xbloc, dat de afgelopen 15 jaar wereldwijd is toegepast. Het nieuwe blok zorgt voor een nog betrouwbaardere, snellere en efficiëntere bouwmethode. In vergelijking tot andere blokken heb je met XblocPlus minder beton en minder blokken nodig voor eenzelfde golfbreker. Hiermee behaal je voordeel op de hoeveelheid materiaal, op tijd en inzet. En je bespaart bij de productie en tijdens de bouw CO2-uitstoot. Verder is blok door het regelmatige legpatroon, vergelijkbaar met dakpannen, sneller en efficiënter te leggen. Ook is het blok veiliger te leggen, omdat er niemand meer bij hoeft te staan tijdens het leggen. Daarnaast geeft XblocPlus golfbrekers een strak en mooi uiterlijk.

XblocPlus en Xbloc hebben elk hun sterke punten, die in het project in Albanië gecombineerd gaan worden. XblocPlus wordt toegepast op de rechte en licht gebogen delen van de golfbrekers. Xbloc wordt toegepast op de golfbrekerhoofden, waar ze in een scherpe bocht worden neergelegd.

Bekijk hier de video over Xbloc en XblocPlus: