Busbaan Transwijk

5 juli 2019 20:07

De busbaan Transwijk is klaar! Deze vrije busbaan loopt door Transwijk en Kanaleneiland en is onderdeel van de busbaan tussen Utrecht Centraal en Vleuten, via Papendorp. Vanaf 15 juli maken de buslijnen gebruik van de busbaan.

Met de nieuwe busbaan Transwijk verdwijnen knelpunten voor bussen zoals het 5 Meiplein en het Anne Frankplein. De bussen rijden onder het 5 Meiplein en het Anne Frankplein door. De busbaan draagt zo bij aan een betere doorstroming van het openbaar vervoer.

De busbaan Transwijk is een van de laatste schakels in het Utrechtse OV-netwerk. Het laatste deel, dat via de Van Zijstweg door de Dichterswijk gaat, is naar verwachting eind 2020 gereed.

Bekijk de plattegrond met de busroute

Of bekijk de versie met audiodescriptie. 

Alle video's over de aanleg van de busbaan 

Bomen
Om ruimte te maken voor de busbaan zijn er 127 bomen verplant. De bomen  zijn zoveel als mogelijk binnen hetzelfde gebied verplant. 161 bomen zijn gekapt. Zodra het mogelijk is, planten we nieuwe bomen. Er stonden ongeveer 485 bomen in het gebied. Als het planten is afgerond staan er ongeveer 500 bomen in het gebied.

Lees meer over het verplaatsen en kappen van bomen 

Waarom deze busbaan?
Met deze busbaan kunnen bussen van Vleuterweide naar Centraal Station (en andersom) makkelijk doorrijden. Dat scheelt reistijd en maakt het gebruik van de bus aantrekkelijk. Aantrekkelijk openbaar vervoer (en fietsen en lopen) is nodig want het aantal inwoners in Utrecht groeit. Daarmee wordt het drukker op de Utrechtse wegen. Openbaar vervoer, fietsen en lopen zijn vervoersvormen die:

  • weinig ruimte in nemen
  • de lucht in de stad zo gezond mogelijk houden.

Redenen voor Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht om te investeren in de busbaan.

Bron: www.utrecht.nl