BAM verwerft opdracht ontwerp en bouw tweede megapier op Curaçao

14 april 2016 08:44

Bunnik, 14 april 2016 – BAM International, de werkmaatschappij van Koninklijke BAM Groep actief buiten Europa, heeft opdracht verworven voor het ontwerp en de bouw van de tweede megapier op Curaçao. Opdrachtgever is Curaçao Ports Authority NV. De contractwaarde bedraagt ruim € 25 miljoen (US$ 29 miljoen). De aanleg van de tweede megapier is een onderdeel van de totale ontwikkeling van € 38 miljoen (US$ 43 miljoen) die Curaçao Ports Authority realiseert onder het ‘Rif Seaport Curaçao’ – Masterplan 2014-2016 en is van belang voor de verdere groei van het cruisetoerisme naar Curaçao.

 

De waterbouwkundige werkzaamheden van BAM voor de tweede megapier bij Otrabanda, Willemstad, omvatten de aanleg van een bijna 200 meter lange afmeersteiger, een 75 meter lange aanloopsteiger, vier afmeervoorzieningen en landaanwinning met kustbescherming. Tevens wordt de huidige pier gerenoveerd. Zusteronderneming BAM Infraconsult is betrokken bij het ontwerp van de nieuwe pier.

De tweede megapier ligt  aan de westkant van de Sint Annabaai naast de in 1999 gerealiseerde Ernest ‘Jackie’ Voges-megapier. De tweede megapier is geschikt voor schepen uit de Oasis-klasse, het grootste type cruiseschepen. Tevens zal de steiger worden benut voor het afmeren van vrachtschepen, tankers en vaartuigen voor de offshore-industrie.

BAM International verwacht gelijk met het ontwerp aan te vangen. De bouwwerkzaamheden gaan van start in de tweede helft van dit jaar. Het project wordt in oktober 2017 opgeleverd.

Zowel tijdens het ontwerp als de bouw zal BAM in het bijzonder aandacht schenken aan het onderwaterleven op de bouwlocatie, alsmede zoveel mogelijk gebruik maken van lokale leveranciers en arbeidskrachten.