BAM inspecteert funderingsmachine met drone

19 april 2021 08:55

Op 16 april hebben we op project IJpleinveer in Amsterdam getest met een drone om een inspectie uit te voeren van een 50 meter hoge funderingsmachine. We willen continu de staat van ons materieel kunnen controleren. Met een drone kunnen we de kraan tussentijds snel inspecteren zonder dat we hem deels af hoeven te bouwen.

Keuring van kranen

Wettelijk is vastgelegd dat een deskundige eenmaal per jaar een kraan keurt. Als wij de funderingsmachine opbouwen, verrichten we een opstellingskeuring. Hierbij keuren we de funderingsmachine eerst liggend, waarna we hem overeind zetten. Vervolgens bouwen we de machine verder op en dan volgt de laatste fase van de opstellingskeuring. Als alle keuringspunten goed zijn bevonden, is de funderingsmachine klaar voor gebruik. Dan staat hij er gedurende de bouwtijd. Soms enkele weken, soms een paar maanden en soms nog langer. In de tussentijd staat er een grote hoeveelheid kracht op de kraan tijdens de werkzaamheden.

Sneller, veiliger en minimale hinder

Door een tussentijdse inspectie kunnen we ons materieel nog scherper in de gaten houden om mankementen en ongelukken te voorkomen. Het (deels) afbreken van een kraan voor een keuring of een inspectie kost veel tijd. En dan moet je de kraan vervolgens weer opbouwen als de keuring of inspectie klaar is. Als een funderingsmachine, zoals bij het project |Jpleinveer, op een ponton op het water staat is dat zelfs nog lastiger. Daarom testen we of we een tussentijdse inspectie ook met een drone kunnen doen.

Vliegvergunning drone

IJpleinveer valt onder het CTR-gebied (Controlled Traffic Region) van Schiphol en dan heb je een extra vergunning nodig om met een drone te vliegen. Met die vergunning op zak kon onze eigen dronepiloot binnen BAM deze test uitvoeren. De test voerden we uit samen met onze materieelspecialist.