BAM Infra Verkeerstechniek verwerft opdracht Rijkswaterstaat met duurzame oplossingen

10 februari 2021 11:02

Rijkswaterstaat Centrale Informatie Voorzieningen heeft BAM Infra Verkeerstechniek de opdracht verleend voor het onderhouden van alle dynamische verkeerssystemen langs de rijkswegen in regio West-Nederland Zuid. BAM scoorde met haar EMVI-plan hoog op de onderdelen duurzaamheid, ketensamenwerking en veiligheid. De contractsom bedraagt ongeveer € 12 miljoen.

Met de gunning van dit vijfjarige contract is BAM Infra Verkeerstechniek verantwoordelijk voor het onderhouden en in stand houden van alle dynamische verkeerssystemen langs de rijkswegen in de regio West-Nederland Zuid. BAM heeft de expertise in huis om vrijwel alle werkzaamheden zelf uit te voeren. Van het verhelpen van storingen tot aan het herstellen van schades of vervangen van onderdelen. BAM kan snel en adequaat handelen zodat de doorstroom van het verkeer blijft gewaarborgd, de voornaamste doelstelling van Rijkswaterstaat.

Energieneutraal

BAM scoorde hoog op duurzaamheid. Het EMVI-plan toont volgens Rijkswaterstaat aan dat BAM duurzaam en circulair opereert en zoekt naar mogelijkheden voor het beperken van CO2-uitstoot, energieverbruik en het gebruik van grondstoffen. Het BAM-materieel is CO2-neutraal, zaken die defect zijn repareert BAM in plaats van te vervangen en materialen worden waar mogelijk hergebruikt. Hiermee loopt BAM voor op de doelstelling van Rijkswaterstaat om vanaf 2030 energieneutraal te werken.

Ketensamenwerking

In het EMVI-plan heeft BAM ook ingezet op ketensamenwerking. Het doel is dat marktpartijen medeverantwoordelijk zijn voor het hele proces, van begin tot eind. Ze weten waar ze aan toe zijn, denken mee over oplossingen en kunnen hun manier van werken zelf invullen. Openheid, transparantie en eigen verantwoordelijkheid staan centraal in de samenwerking. Om dit te bevorderen volgen alle medewerkers een speciale driedaagse opleiding die wordt afgerond met een examen.

Veiligheid

Bij BAM staat veiligheid op de eerste plaats. Het EMVI-plan weerspiegelt dit. BAM Infra Verkeerstechniek streeft naar het behalen van trede 4 op de Veiligheidsladder. Alle eisen en randvoorwaarden voor trede 4 heeft BAM in kaart gebracht en direct opgenomen in het plan. Op deze manier streeft BAM, vanaf dag één, een hoog niveau van veiligheidsbewustzijn na.

Fasering

De transitiefase start op 1 april 2021. De overeenkomst start officieel op 1 november en heeft een looptijd van vijf jaar, met de optie tot één keer verlengen met twee jaar.