BAM Infra Nederland omarmt uniforme taal infrasector voor naadloze samenwerking in 3D

25 mei 2020 09:08

De infrasector, met Bouwend Nederland en het BIM loket voorop, lanceert een uniforme, digitale taal waarmee opdrachtgevers, opdrachtnemers, leveranciers en onderaannemers naadloos informatie uit kunnen wisselen. De aangesloten partijen uit de sector hanteren nu een gemeenschappelijke taal voor 3D-modelleren.

Met BIM basis Infra zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen. Denk daarbij  aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg). Maar ook welk geografische coördinatenstelsel je gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. Daarnaast is vastgelegd welke informatie je toevoegt aan 3D-modellen, zoals gebruikte materialen.

BAM bouwt digitaal

Dante van Wettum, Building Information Model (BIM)-specialist bij BAM Infra Nederland: “Binnen BAM bouwen we onze projecten eerst zo veel mogelijk in een digitale omgeving. Zo kunnen we al veel knelpunten vroegtijdig signaleren en oplossen. Ook zijn we tijdens het ontwerpproces al in staat om aan de hand van deze modellen bijvoorbeeld hoeveelheden en kosten te voorspellen. Om dit nog beter te kunnen doen, is het belangrijk dat de systemen van al onze partners ook goed aansluiten op deze werkmethodiek.” Dante vervolgt: “BIM Basis Infra is hierin een belangrijke stap. Door een minimaal aantal basisafspraken met elkaar af te stemmen, zorgen we voor een uniforme taal wanneer we BIM-bestanden, 3D met gekoppelde informatie, met elkaar delen.”

Marktdag Rijkswaterstaat

“Het initiatief voor BIM basis Infra ontstond in september 2018 op de Marktdag van Rijkswaterstaat”, stelt Eckhardt, kartrekker van deze ontwikkeling en Director Design & Engineering bij Ballast Nedam. “Op initiatief van Bouwend Nederland en het BIM Loket kwam een groep van BIM-specialisten van BAM, Ballast Nedam, BESIX, Boskalis, Dura Vermeer, Heijmans, Roelofs, TBI-onderneming Mobilis, Van Oord en VolkerWessels in november 2019 samen op de Bouwcampus. In navolging van een soortgelijk initiatief in de utiliteits- en woningbouw (BIM basis ILS) – kwamen ze overeen om basisafspraken op te stellen voor uitwisseling van eenduidige digitale informatie en de structuur van 3D-modellen.”

Dante sluit af: “Ik verwacht dat we door de BIM Basis Infra ook de markt meer houvast te geven. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat sommige partijen nog niet de stap naar informatie standaardisatie hebben gezet in hun digitale (BIM) omgeving, omdat ze verschillende klanten hebben, die tot op heden de informatie verschillend uitvragen.”

Kijk voor meer informatie op https://www.bimloket.nl/p/248/BIM-basis-Infra