BAM herstelt funderingen de Waag Nieuwmarkt Amsterdam

18 april 2013 17:01 - Schakel & Schrale bv

Bunnik, 18 april 2013 – Schakel & Schrale (de restauratiespecialist van BAM Utiliteitsbouw) heeft van de gemeente Amsterdam opdracht verworven voor het herstellen van de funderingen van de Waag op de Amsterdamse Nieuwmarkt. De werkzaamheden zijn nodig om verzakking en beschadiging van het 15de-eeuwse rijksmonument als gevolg van bodemzettingen tegen te gaan. De opdrachtsom van het project ‘Behoud en herstel van de Waag’ bedraagt € 3 miljoen. Schakel & Schrale voert de werkzaamheden uit in samenwerking met BAM Civiel.

De Waag is het oudste bewaard gebleven verdedigingswerk van Amsterdam. Het werd in 1488 als Sint Anthoniespoort gebouwd als onderdeel van de stadsmuur. In 1617 volgde de verbouwing tot waag. Het gebouw bood onderdak aan diverse gilden, waaronder die van de metselaars en van de chirurgijns.

De Waag steunt nu op houten funderingspalen die tot in de eerste zandlaag reiken. Het project voorziet in het aanbrengen van een betonnen tafelconstructie onder het gebouw. De constructie bestaat uit een funderingsplaat die wordt gedragen door 148 schroefinjectiepalen, die tot in de tweede zandlaag reiken.
 
Gedurende de werkzaamheden blijft het restaurant op de begane grond in gebruik. De keuken en sanitaire voorzieningen in de kelder van het gebouw worden verplaatst naar een tijdelijke accommodatie, die naast de Waag wordt opgesteld. De werkzaamheden starten in mei. Naar verwachting wordt het project eind 2014 afgerond.
 
Nadere informatie: A.C. Pronk, +31 (0)30 659 86 21.