BAM Drone voor een veiligere inspectie

24 september 2021 12:26

Inspecties op gevaarlijke en moeilijk bereikbare plaatsen. Zoals onder bruggen of bij hoge gebouwen. Met een drone inspecteer je accuraat en veilig.

Veiligheid voor alles

De mogelijkheden van het gebruik van een drone zijn enorm in ontwikkeling. Een drone gebruik je allang niet meer alleen voor mooie foto’s of video-opnamen. Met een drone zijn inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen snel en veilig mogelijk. Zelfs de kleinste gebreken komen op een veilige manier in beeld. Of het nu gaat om bovenleidingen van het spoor, elektriciteitsmasten, hoge gebouwen, glasstraten waarop je niet kan lopen, onder bruggen en bij sluizen. Een drone vliegt er zonder moeite naar toe en verzamelt de beelden van het object. Veilig en zeer nauwkeurig. Maar ook bouwkranen inspecteert de drone zonder moeite op gebreken die tot onveilige situaties kunnen leiden. Terwijl de kraan gewoon in bedrijf is, maakt de drone zeer gedetailleerde foto’s van alle kritieke punten. Je weet zo snel of het object nog veilig is of onderhoud nodig heeft.
 

 

Data, data en nog eens data

Je kunt met een drone ook zeer nauwkeurige data verzamelen over bijvoorbeeld volumes en dwars- en lengteprofielen. Een landmeter is vaak meerdere dagen bezig om dit op te meten. De drone doet dit in een fractie van de tijd door honderden zeer gedetailleerde foto’s samen te voegen tot één plattegrond of door een foto te maken opgebouwd uit heel veel punten (3D puntenwolk). De digitaal ingewonnen informatie vormt een goed startpunt voor een nieuw, digitaal ontwerp.

Alexander Kuijt, Bedrijfsleider bij BAM Infra Nederland: ‘Als digitale bouwer passen wij de voordelen van het gebruik van een drone toe. Simpelweg, omdat het veilig en zeer nauwkeurig is. Onze ‘inhouse’ dronepiloten hebben de benodigde diploma’s op zak, communiceren met verkeerstorens en mogen daardoor bijna overal vliegen met onze eigen drone. De verkregen data passen wij toe in ons werk.’