Asfalteren start- en landingsbaan vliegbasis Leeuwarden vereist militaire precisie in logistiek en afstemming

18 september 2013 21:28 - BAM Infra bv

De vernieuwing en verbetering van de start- en landingsbaan van vliegbasis Leeuwarden heeft BAM Wegen met de noodzakelijke militaire precisie in logistiek en afstemming afgerond. In twee dagen tijd is met de inzet van vijf asfaltcentrales, negen asfaltsets en 123 vrachtauto’s circa 14.000 ton asfalt aangebracht op de ruim twee kilometer lange hoofdbaan en de secundaire baan. De gehele operatie is volgens planning volbracht. Na het aanbrengen van een antiskid slijtlaag kan de vliegbasis begin oktober weer in gebruik worden genomen.

BAM is eind juli gestart met de werkzaamheden. Na het verwijderen van de oude asfaltlagen van de start- en landingsbaan is in negen dagen tijd  een asfaltonderlaag van zes centimeter aangebracht. Afgelopen donderdag en vrijdag is de vier centimeter tellende toplaag van hoogwaardig asfalt aangebracht. Omdat de toplaag naadloos en daardoor warm in warm moest worden gelegd, zijn gelijktijdig negen asfaltafwerkmachines ingezet. Het asfalt is geleverd door vijf centrales uit Kootstertille, Heerenveen, Groningen, Schagen en Amsterdam. In totaal is circa 36.000 ton nieuw asfalt verwerkt.

BAM Wegen werd na een Europese aanbestedingsprocedure door het ministerie van Defensie geselecteerd voor de vernieuwing en verbetering van de start- en landingsbaan. De opdracht behelst daarnaast het vervangen van de roostergoten langs de baanranden en werkzaamheden aan de baanverlichting.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Bart Hogenbosch, BAM Wegen bv, 030 287 69 54