Asfalteren en vernieuwen start- en landingsbaan Vliegbasis Volkel is huzarenstukje

25 augustus 2014 17:50 - BAM Infra Nederland bv

BAM Wegen heeft vrijdag 22 augustus een huzarenstukje geleverd met het asfalteren van de start- en landingsbaan van Vliegbasis Volkel. Na een voorbereidingstijd van vier maanden is de ruim drie kilometer lange baan in circa elf uur tijd van een nieuwe deklaag voorzien. Negen asfaltmachines, 120 vrachtwagens en vier asfaltcentrales zijn de hele dag vol continu bezig geweest om de klus te klaren.

Was het daarmee de spannendste dag van het hele project? ´Eigenlijk niet´, antwoordt bedrijfsleider Twan van Bokhoven van de regio Zuidoost zelfverzekerd. ´De kritische dagen lagen voor ons toch meer in de voorbereiding. Omdat we vanwege het ruimen van onder meer negen bommen, verschillende munitiekisten en een vliegtuigwrak enkele weken vertraging opliepen, hebben we alle zeilen bij moeten zetten om de planning te halen. We hebben in ploegendienst zes dagen per week en twaalf uur per dag gewerkt om de complete baan te vernieuwen, inclusief de fundering, riolering en goten.  Complicerende factor was dat de vliegbasis tijdens onze werkzaamheden gebruik is blijven maken van de parallelbaan waardoor de F16’s ons werkvak kruisten. Door strikte veiligheidsmaatregelen in te stellen, heeft zich geen enkel incident voorgedaan. Onze teaminzet en de uitstekende samenwerking met defensie zijn de bepalende factoren geweest voor het succes´.

Het is de tweede militaire  vliegbasis binnen een jaar waar BAM de start- en landingsbaan vernieuwt. Vorig jaar was Vliegbasis Leeuwarden aan de beurt. Om optimaal te profiteren van de daar opgedane ervaringen is onderling veel kennis uitgewisseld tussen de teams van de regio’s Noordoost en Zuidoost. Ook de samenwerking met opdrachtgever defensie verliep daardoor zoals gewenst: korte lijnen en één loket waar defensie met al haar wensen en vragen terecht kon.

De komende weken worden benut om de baan verder af te werken. In november is Vliegbasis Volkel weer geheel operationeel.