Dwars door de kern van Vught leggen we tijdelijke spoorvoorzieningen aan. Hiermee maken we ruimte voor de bouw van de verdiepte ligging van het spoor, die ProRail hier de gaat realiseren. Een omvangrijk project met grote impact op de omgeving. Bewuste Bouwers heeft onze bouwplaats uitgeroepen tot 3de Best Presterende Bouwplaats van 2024 in Nederland. Daarnaast signaleerde zij tijdens een recente succesvolle audit twee ‘best practices’. Daar zijn we trots op!
De werkzaamheden rond het spoor hebben langdurig impact op de omwonenden in Vught. Vanwege de direct aan het huidige spoor gelegen woningen, bedrijfspanden en openbare voorzieningen staat hinderbeperking centraal bij onze werkzaamheden. Die aanpak is door Bewuste Bouwers gezien en erkend. Het was één van de belangrijkste redenen om onze bouwplaats een derde plek te geven in de ‘Best Presterende Bouwplaatsen’.
Clementine Roest, omgevingsmanager bij BAM Infra Nederland: ‘’We zijn trots dat onze bouwplaats tot de top drie van Best Presterende Bouwplaatsen behoort. Samen met het hele projectteam werken we hier elke dag keihard aan. Binnen en buiten. Van projectmanager, uitvoerders , onderaannemers, verkeersregelaars en natuurlijk opdrachtgever ProRail. Hiermee erkent Bewuste Bouwers dat onze omgevingssensitieve strategie werkt. Ze zien dat we in verbinding zijn met onze buren in Vught. Een mooi visitekaartje voor toekomstige binnenstedelijke projecten.’’
Clementine Roest, omgevingsmanager bij BAM Infra Nederland, neemt de award in ontvangst
Naast de plek in de top drie signaleerde Bewuste Bouwers onlangs twee ‘best practices’. Deze initiatieven zijn succesvolle voorbeelden van innovatie op het gebied van omgevingsmanagement en verduurzaaming. Het eerste initiatief dat Bewuste Bouwers als best practice aanmerkte is de inzet van onze Omgevingssensitiviteitsladder.
Omdat de werkzaamheden grote impact hebben op de directe omgeving, nemen we verschillende maatregelen om de hinder te beperken. Zo werken we met geluidsschermen, trillingsarme funderingstechnieken en beperken we het aantal vrachtwagenbewegingen door gebruik te maken van bouwhubs buiten het centrum van Vught. Om CO2-uitstoot én geluidsoverlast te reduceren, werken we zoveel mogelijk met elektrisch materieel.
Naast het nemen van hinderbeperkende maatregelen zoals de inzet van elektrisch materieel en zoveel mogelijk reduceren van bouwverkeer door de kern van Vught werken we met de Omgeving-sensitiviteitsladder. Deze aanpak zorgt ervoor dat alle BAM-collega’s en onderaannemers waarmee we werken, zich bewust zijn van de omgeving waarin zij werken en de uitdagingen die daarbij horen. Door omgevingssensitiviteit te verankeren in de dagelijkse werkzaamheden zorgen we voor betere naleving van eisen en afspraken rondom ‘omgeving’. Hiermee verminderen we de hinderbeleving voor omwonenden. Het gevolg: meer draagvlak voor het project en minder klachten vanuit de omgeving.
Deze ‘ladder’ is ontwikkeld door onze omgevingsmanagers en helpt bij het bewust omgevingssensitief handelen. Het laddermodel kennen we al van bijvoorbeeld veiligheid (de Veiligheidsladder), inclusie (de Participatieladder) en duurzaamheid/biodiversiteit (de Natuurladder).
De tweede best practice is een pilot in samenwerking met ProRail. We gebruiken daarbij de energievoorziening van het onderstation van de trein voor het opladen van het elektrische materieel dat we inzetten in Vught. Samen met ProRail doen we deze pilot vanuit de ambitie die we beide hebben om emissieloos te werken. Met het overvolle stroomnet is dat een grote uitdaging. Voor het eerst in Nederland zetten we in deze pilot de stroomvoorziening van de trein in voor het laden van het bouwmaterieel.
Om het laden vanaf het onderstation in Vught mogelijk te maken, koppelden we een laadcontainer aan de tractiegroepen van het onderstation. De transformator in de laadcontainer zorgt ervoor dat de stroom uit het onderstation geschikt is voor het laden van bouwmaterieel. De krachtige snellader die is gekoppeld aan de container zorgt ervoor dat zware machines snel kunnen worden opgeladen. Het laadplein, een primeur voor de Nederlandse spoorsector, is het resultaat van een succesvolle samenwerking met ProRail. Gedurende de werkzaamheden houden we de ervaringen zorgvuldig bij om zo in de toekomst meer emissieloze bouwplaatsen te creëren.