Primeur BAM en ProRail in Vught: onderstation levert stroom voor elektrisch bouwmaterieel

In Vught zijn ProRail en BAM Infra Nederland een unieke pilot gestart, waarbij de energievoorziening van het onderstation van ProRail beschikbaar is gemaakt voor het laden van elektrisch bouwmaterieel. ProRail en BAM doen de pilot vanuit hun beider ambities om emissieloos aan het spoor te werken. Voorwaarde daarbij is dat er voldoende beschikbare laadinfra is op projectlocaties. Dat is met het overvolle stroomnet en de wachtlijsten voor bedrijven een grote uitdaging. Door op geschikte locaties zoals bij deze pilot, gebruik te maken van een spooraansluiting is het laden van het bouwmaterieel toch verzekerd.    

Krachtige snelladers  

Om het laden vanaf het onderstation in Vught mogelijk te maken hebben we een laadcontainer gekoppeld aan de tractiegroepen van het onderstation. De transformator in de laadcontainer zorgt ervoor dat de stroom uit het onderstation geschikt is voor het laden van bouwmaterieel. De krachtige snellader die is gekoppeld aan de container zorgt ervoor dat zware machines snel kunnen worden opgeladen. De snellader heeft 2 laadpunten. Aan de container kunnen we maximaal 2 snelladers koppelen. 

vught_verdiept_1.jpg

Emissieloos werken in Vught 

In Vught leggen we tijdelijke spoorvoorzieningen aan om ruimte te maken voor de bouw van een verdiepte ligging van het spoor die ProRail hier de komende jaren gaat realiseren. We zijn begin 2024 gestart met onze werkzaamheden en verwachten deze volgens planning eind 2025 af te ronden. Onze werkzaamheden in Vught veroorzaken hinder voor de direct aan het spoor gelegen woningen, bedrijfspanden en openbare voorzieningen. Om die reden staat hinderbeperking centraal in onze aanpak. Onderdeel daarvan is het emissieloos en zo stil mogelijk uitvoeren van de werkzaamheden.   

vught_verdiept_5.jpg

Toestemming     

Stroom uit een onderstation van ProRail is bedoeld voor het treinverkeer, maar voor deze pilot heeft ProRail toestemming van de ACM gekregen om het onderstation te gebruiken voor de levering van stroom aan het bouwproject. Het laden van het elektrisch materieel veroorzaakt geen probleem voor de rijdende treinen.  

Stap voorwaarts  

Het laadplein, een primeur voor de Nederlandse spoorsector, is het resultaat van een succesvolle  
samenwerking tussen ProRail en BAM. Gedurende de bouwwerkzaamheden zullen we de ervaringen zorgvuldig bijhouden. Die zullen ons helpen om in de toekomst meer emissieloze bouwplaatsen te creëren.   

Deel op social media